Zwinkels geen optie als vervanger van ADO-doelman Koopmans: 'Dat is beleidsmatig'

Brood geeft Asante instructies
Brood geeft Asante instructies © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag ligt nog altijd op koers om de top twee te bereiken. De bovenste twee plaatsen geven aan het einde van het seizoen recht op promotie naar de eredivisie. Na de 5-0 nederlaag vorig weekend tegen Roda JC leek het moraal bij de Haagse club weg te zakken, maar de gewonnen inhaalwedstrijd tegen Excelsior heeft de club weer een boost gegeven. 'Wij willen zolang mogelijk meedoen en dan stiekem verrassen', zegt trainer Ruud Brood in aanloop naar het duel met De Graafschap.
Daags voor de wedstrijd tegen 'De Superboeren' wordt toch nog gesproken over de inhaalwedstrijd van afgelopen dinsdag. 'Of ik in karma geloof? Nee, daar geloof ik niet in', reageert Brood. Dat de vraag gesteld wordt, heeft te maken met de wijze waarop Excelsior begin januari de wedstrijd liet afgelasten. De Rotterdammers hadden te kampen met een groot aantal coronabesmettingen, alhoewel dat bij veel mensen in twijfel werd getrokken.
'Oh, bedoel je het zo. Ik was vooral heel blij met de overwinning. Ik hoorde nadien een speler van Excelsior ook praten, die had volgens mij een andere wedstrijd gezien. Hij vertelde dat Excelsior beter was en had moeten winnen, volgens mij had hij handen en voeten nodig om Verheydt af te stoppen. Volgens die speler verdedigde ADO alleen maar, maar we hebben drie goals gemaakt, kansen gecreëerd, alleen maken we het te laat af.'

'Luuk Koopmans even kwijt'

Nu naar de wedstrijd van zondag. Nummer zeven De Graafschap komt naar Den Haag. Duidelijk is dat doelman Luuk Koopmans de wedstrijd sowieso niet gaat halen. 'Die krijgt binnenkort een vervolgonderzoek. Dat ziet er niet goed uit. Die zijn we even kwijt. Net als reservedoelman Youri Schoonderwaldt. We hebben jonge keepers over met Wentges, Kilian Niekema en David van de Riet. We kijken ook of er wat mogelijk is op de transfermarkt', vertelt Brood.
Met de 38-jarige Robert Zwinkels heeft ADO Den Haag nog een keeper op de loonlijst staan, maar die komt niet voor in de plannen van de Haagse club. Een terugkeer in de selectie is volgens Brood geen optie. 'Nee, die kan niet keepen. Dat is een situatie van vorig jaar. Dat is beleidsmatig. Dat is geen optie', klinkt Brood resoluut.
Robert Zwinkels tijdens een warming-up
Robert Zwinkels tijdens een warming-up © SoccratesImages.com
'Hij is er al een jaar uit. Nogmaals, het is een situatie tussen de speler en de club. Hoe ik er in sta? Zoals ik zeg, ik denk er niet aan om hem terug te halen', vervolgt Brood, die zich niet uitlaat over de gang van zaken rond Zwinkels. 'Dat is niet aan mij. Daar hoef ik geen oordeel over te geven. Dit speelt al van voor mijn tijd. Het verdient respect om er goed uit te komen. Net als dat met John Goossens is gebeurd. Nogmaals, het ligt bij de directie.'
Daarmee doelt Brood op interim-directeur Edwin Reijntjes. Maar die is niet bereikbaar om een reactie te geven. 'Of die mijn telefoontjes wel opneemt? Dat is onlangs wel gelukt', aldus Brood.

Geld Besuijen niet herinvesteren

Brood hoorde van diezelfde Reijntjes dat Vicente Besuijen voor enkele tonnen de overstap maakt naar Aberdeen. 'Hij maakt een mooie stap. Dat heb ik de groep medegedeeld en daarna ging de focus op de volgende wedstrijd', vertelt Brood, die door het vertrek een wapen kwijtraakt in de strijd om promotie. 'Iedereen dicht ons die kansen toe. Ik ben vrij realistisch. Wij zijn ambitieus. Wij willen zolang mogelijk meedoen en wellicht stiekem verrassen. Maar we moeten ook inzien dat wij geen FC Emmen zijn, die eventjes drie spelers haalt in de winterstop.'
Toch blijft het wrang dat het vertrek van Besuijen en het opgeleverde geld niet geherinvesteerd wordt. 'Ik weet dat niet', waarmee Brood doelt op de hoogte van het geldbedrag. 'Wij moeten creatief zijn. We zitten echt niet stil, want wie weet gebeurt er wat. In of uit. We zullen het zien de komende dagen', zegt Brood met een glimlach op zijn gezicht.

Vermoedelijke opstelling

ADO Den Haag kan tegen De Graafschap over een nagenoeg fitte selectie beschikken. Alleen doelman Luuk Koopmans is niet inzetbaar, of Daryl Janmaat kan meespelen zal zaterdag moeten blijken. Ricardo Kishna is wel weer inzetbaar.
Vermoedelijke opstelling ADO | Nabewerking Omroep West
Vermoedelijke opstelling ADO | Nabewerking Omroep West