Schaatser Patrick Roest pakt zilver op de Olympische Spelen: 'Dit doet pijn'

Patrick Roest tijdens zijn olympische rit op de 5000 meter
Patrick Roest tijdens zijn olympische rit op de 5000 meter © ANP Beeldbank
LEKKERKERK - Patrick Roest heeft op de Olympische Spelen een zilveren medaille gepakt op de 5000 meter schaatsen. De Lekkerkerker reed een tijd van 6.09,31 en moest alleen de Zweed Nils van der Poel voor zich dulden. 'Dit doet pijn, zeker als je ziet dat het zo dichtbij elkaar zit', zei Roest na afloop. 'Ik weet dat ik alles heb gegeven en niet sneller kon, maar ik baal wel.'
Ted-Jan Bloemen uit Gouda, die voor Canada uitkomt, reed de tiende tijd in Beijing. Hij behaalde tijdens de Spelen vier jaar geleden nog een zilveren plak. Nu was de tijd waarin hij zijn rit reed niet voldoende voor een podiumplek.
Lang leek Roest op een gouden medaille af te stevenen. Alleen in de laatste twee rondes kwam Van der Poel dichtbij. 'Die waren pijnlijk om te bekijken', zei de Nederlandse zilveren medaillewinnaar na afloop. 'Ik moest vroeg rijden en een tijd neerzetten. Ik wilde er alles uithalen, maar daardoor ging ik misschien in de laatste twee rondjes iets te veel kapot. Mijn laatste ronde ging in 30,4. Ik baal dat die niet sneller was, maar ik kon ook niet harder. Achteraf denk je wel: had ik dit en dat maar beter gedaan. Maar ik heb alles gedaan wat ik kon. Ik moet gewoon blij zijn met zilver. Ik zit dichter bij Van der Poel dan ik het hele jaar heb gezeten.'

Rommelige aanloop naar de Spelen

De aanloop naar de Spelen waren rommelig voor Roest. Sportief ging het goed voor de drievoudig olympisch medaillewinnaar, op bureaucratisch gebied wat minder. Bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind december wist hij zich vlot te plaatsen voor de 5000 en 10.000 meter. Op het Europees Kampioenschap in januari pakte hij ook nog eens goud op de vijf kilometer.
Wel was de boerenzoon uit Lekkerkerk ontevreden over het beleid van de Nederlandse schaatsbond. Vier jaar geleden haalde hij bij de Spelen zilver op de 1500 meter en tijdens het kwalificatietoernooi in Heerenveen reed hij anderhalve maand geleden de vierde tijd. Toch kreeg nummer vijf in schaatshal Thialf, Marcel Bosker, de voorkeur van de KNSB om de schaatsmijl te rijden in Beijing.

Kramer kreeg voorkeur op massastart

Dit omdat Bosker dan ook kan worden ingezet op de ploegenachtervolging. Dat zou niet mogelijk zijn als hij geen individuele afstand in China zou rijden. Routinier Kramer kreeg daarnaast de voorkeur op de massastart. Twee wapenfeiten die de Roest pijn deden.
Tegen over de NOS zei hij dan ook dat hij er erg teleurgesteld over het beleid was. 'Ik kreeg het gevoel dat de KNSB meer vertrouwen had in Sven Kramer op de massastart, dan in mij op de 1500 meter. Terwijl ik vorig jaar nog brons haalde op de WK afstanden. Het kwam hard aan. Er was niets overlegd, ik had van niemand een belletje gehad.’

Sportieve revanche

Sportieve revanche is dan het enige wat rest. Met zijn zilveren plak heeft hij alvast een medaille binnen. De haast onverslaanbare Van der Poel was ook zondag een maatje te groot. Ook op de 10.000 meter is de Zweed de te kloppen man. De meeste kans op goud heeft Roest dan ook op de ploegenachtervolging. 15 februari mag hij het met Marcel Bosker en Sven Kramer laten zien op het ijs van de National Speek Skating Oval.