Shorttrackster Selma Poutsma valt en is uitgeschakeld op de 500 meter

Selma Poutsma gaat onderuit op de 500 meter
Selma Poutsma gaat onderuit op de 500 meter © ANP
OEGSTGEEST - Shorttrackster Selma Poutsma is gevallen tijdens de kwartfinale van de 500 meter. Daardoor is ze uitgeschakeld en kan ze niet meer rijden om de medailles. Afgelopen zaterdag zorgde een valpartij ook al voor een vroege uitschakeling van de 22-jarige Haagse. Bij de mixed relay ging teamgenoot Schulting onderuit, waardoor de halve finale het eindstation voor Nederland was.
Poutsma vloog vlak na haar eerste rondje op de 500 meter onderuit. Daardoor leek Xandra Velzeboer, die in dezelfde kwartfinale reed, goede papieren te hebben om de halve finale te halen. Velzebroek eindigde als tweede, maar werd vanwege een foute inhaalmanoeuvre gediskwalificeerd, waardoor ook voor haar de 500 meter er al na één race opzat.
Alpineskiester Adriana Jelinkova is er op de Olympische Spelen niet in geslaagd een tijd neer te zetten op de reuzenslalom. De 26-jarige uit Oegstgeest miste in het tweede deel van haar race een poortje, waarna de wedstrijd er voor haar op zat. Na afloop zei ze in tranen tegen de NOS dat ze veel tegenslag en stress had in aanloop naar haar afdaling.

Angstaanvallen en stress

'In januari had ik corona en in China had ik weer een kritische ct-waarde', sprak Jelinkova, doelend op de waarde die aangeeft of iemand al dan niet besmet is met het coronavirus. Pas vlak voor de eerste run kreeg ze het bericht dat ze mee mocht doen. 'Het is enorme pech dat dit bij mij gebeurt. Enorm klote', zei Jelinkova, die ook nog eens met rugklachten kampt.
Adriana Jelinkova laat tranen vloeien na teleurstellend olympisch debuut
Omdat ze pas laat de bevestiging kreeg dat ze mocht starten, was haar aanloop naar de race enorm onrustig. 'Ik had zowat paniekaanvallen', vertelde ze dan ook met betraand gezicht. 'Ik heb niet kunnen slapen, mijn lijf zat vol met stress en ik was duizelig. Dat heb ik nog nooit zo ervaren.'

Woensdag weer in actie

De Oegstgeestse was al vroeg uitgeschakeld op de reuzenslalom en dat zorgde voor teleurstelling. 'Ik heb hier hard naartoe gewerkt. Het is jammer dat het nu niet over het skiën zelf gaat. Enorme pech, jammer dat dit bij mij gebeurt.' Ze komt woensdag nog wel in actie op de slalom.
Jelinkova bij haar race op de Reuzenslalom
Jelinkova bij haar race op de Reuzenslalom © ANP
Jelinkova, die is geboren in Tsjechië en opgegroeid in Nederland, is de eerste alpineskiester die Nederland op de Olympische Spelen vertegenwoordigt sinds Margriet Prajoux-Bouma in 1952 in Oslo.