Historische finaleplek voor shorttracksters Poutsma en Van Kerkhof met aflossingsploeg

Van Kerkhof, Schulting, Poutsma en Velzeboer
Van Kerkhof, Schulting, Poutsma en Velzeboer © ANP
DEN HAAG - Selma Poutsma uit Den Haag en Yara van Kerkhof uit Zoetermeer hebben zich met de aflossingsploeg naar de eerste olympische finaleplaats ooit geschaatst. De shorttracksters finishten in hun halve finale samen met Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer als eerste.
China werd achter de Nederlandse vrouwen tweede en mag zondag ook terugkomen voor de finale. In de andere halve finale wisten Zuid-Korea en Canada zich te plaatsen voor de finale.
TeamNL behaalde vier jaar geleden een bronzen plak met de vrouwenaflossingsploeg. Het team van bondscoach Jeroen Otter won de B-finale en eindigde door twee diskwalificaties in de A-finale alsnog als derde. Het is nu voor het eerst in de historie dat de vrouwenaflossingsploeg naar de finale gaat op de Olympische Spelen.

Kwartfinale 1000 meter

Poutsma wist zich eerder op de woensdag ook al te kwalificeren voor de kwartfinales op de 1000 meter. De Haagse shorttrackster werd tweede in haar heat, achter de Koreaanse Choi die een olympische record schaatste.
De 22-jarige Poutsma wist de gehele rit op de tweede plaats te racen en dat was voldoende voor een plaats in de volgende ronde. Ook Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer wisten zich te plaatsen voor de kwartfinales. De kwartfinales, halve finales en finale van de 1000 meter zijn vrijdag.