Kai Verbij komt niet in de buurt van olympische medaille op 500 meter: 'Ik ben geen positivo'

Schaatser Kai Verbij
Schaatser Kai Verbij © Orange Pictures
HOOGMADE - Schaatser Kai Verbij uit Hoogmade is op de 500 meter bij de mannen op de veertiende plek geëindigd. Het goud werd gewonnen door de Chinees Tingyu Gao, die een olympisch record neerzette. De overige Nederlanders, Merijn Scheperkamp en Thomas Krol, kwamen eveneens tekort voor een medaille.
Verbij beging een valse start, waardoor hij bij de tweede poging enigszins weifelend weg was aan zijn rit. Hij opende in 9.77 seconden, iets langzamer dan zijn opponent Ruslan Murashov. Uiteindelijk noteerde de 27-jarige Hoogmadenaar een tijd van 34.87 seconden, wat niet genoeg bleek te zijn voor het eremetaal. Scheperkamp zette een tijd neer van 34.73 seconden, waar Krol iets langzamer was met een rit van 35.06 seconden.
Gao gold als topfavoriet voor deze afstand en bleek geen last te hebben van de hooggespannen verwachtingen. Pijlsnel schaatste de Chinees in 34.32 seconden naar een olympisch record. De Zuid-Koreaan Cha Minkyu reed eveneens een fantastische 500 meter en eindigde op 0.07 seconden van de uiteindelijke winnaar.

Verbij teleurgesteld

Volgens Verbij is er geen reden tot paniek, ondanks dat er tot nu toe nog geen gouden medaille werd veroverd door de ploeg van Jac Orie. 'Hij leert hier ook van. Hij houdt niet van verliezen. Dit motiveert hem alleen maar extra', aldus Verbij. Volgens de schaatser mankeert er niets aan het aangehouden trainingsschema. 'Jac heeft ons wel fit gekregen voor de Spelen. Hopelijk kunnen we de Spelen nog afsluiten met een gouden medaille. Ik een positivo? Dat ben ik zeker niet. Maar ik kan het nu wel een beetje positief zien. Ik vind uitdagingen wel leuk.'