Tennisclub haalt opgelucht adem na noodkreet: Alphen behoudt indoorbanen

Paralympisch kampioen Diede de Groot is hét uithangbord van tenniscentrum Nieuwe Sloot
Paralympisch kampioen Diede de Groot is hét uithangbord van tenniscentrum Nieuwe Sloot © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Indoortennis lijkt voorlopig behouden te blijven voor Alphen aan den Rijn. De gemeenteraad heeft donderdagavond unaniem aangedrongen op het opnemen van drie binnenbanen in de verbouwplannen voor tennis- en squashcentrum Nieuwe Sloot. 'Ik ben blij dat er eindelijk naar ons wordt geluisterd', reageert voorzitter Willy Spanjer van de gelijknamige tennisclub na een recente noodkreet.
Het sterk verouderde racketcentrum aan de President Kennedylaan moet worden vernieuwd om er driehonderd appartementen omheen te kunnen bouwen. Daarvoor in de plaats heeft het Alphens college van burgemeester en wethouders een plan bedacht, waarin tien van de huidige 26 tennisbanen overblijven, aangevuld met drie padelbanen.
Pijnpunt voor het ruim twee jaar geleden geredde Nieuwe Sloot is het ontbreken van indoorbanen, waar volgens de vereniging nu zo'n 1250 kinderen, rolstoeltennissers en volwassenen gebruik van maken om te sporten en tennislessen te volgen. Gevreesd wordt dat een groot deel van deze sporters niet meer terug kan keren. Bovendien is de club van paralympisch kampioen Diede de Groot bang haar toppositie in het rolstoeltennis te verliezen.

'Rolstoeltennis heeft wereldwijd naam en faam'

De noodkreet die Nieuwe Sloot daar deze week publiekelijk over slaakte, blijkt niet aan dovemansoren gericht. Gaf de vereniging eerder nog aan dat er niet naar het bestuur werd geluisterd, in de Alphense gemeenteraad is wél gehoor gegeven aan het pleidooi van de tennisclub. Acht van de twaalf partijen dienden gezamenlijk een motie in, waarmee drie indoorbanen moeten worden opgenomen in de conceptplannen.
Botic van de Zandschulp, de beste Nederlandse tennisser van dit moment, in de finale van het NK 2019 bij Nieuwe Sloot
Botic van de Zandschulp, de beste Nederlandse tennisser van dit moment, in de finale van het NK 2019 bij Nieuwe Sloot © ANP
Vooral het kwijtraken van rolstoeltennis is een gevoelig punt gebleken. 'Het is belangrijk om rolstoeltennis binnen te houden, omdat het wereldwijd echt naam en faam heeft', verklaart initiatiefnemer André de Jeu namens coalitiepartij Nieuw Elan. 'Nieuwe Sloot heeft het Nederlands rolstoeltennis heel goed op de kaart gezet en tot wereldniveau opgetild', vindt Marijke Kottenhagen van de kersverse oppositiepartij GroenLinks.

Half-ondergronds parkeren

Om plaats te maken voor drie indoortennisbanen, is in de unaniem aangenomen motie het college opgedragen de mogelijkheid tot half-ondergronds parkeren te onderzoeken. 'Een prachtig uitgangspunt', noemt wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) dat. 'We willen de neuzen dezelfde kant op houden. Dus we zullen rekening houden met de wensen van de tennisvereniging en kritisch naar het aantal tennisbanen kijken.'
Die belofte klinkt Willy Spanjer als muziek in de oren. 'Dat er niet geluisterd werd, was onze grootste frustratie. Daarmee dreigde sport weer het ondergeschoven kindje te worden ten opzichte van wonen', vertelt de Nieuwe Sloot-voorzitter. 'Het opnemen van drie indoorbanen in de plannen is een supergoeie eerste zet. We zijn tevreden, maar er blijven ook nog veel uitzoekpunten over. Daarvoor willen we graag samenwerken met de gemeente.'