Schaatsers Verbij en Otterspeer stellen teleur op 1.000 meter

REGIO - Schaatsers Kai Verbij uit Hoogmade en Hein Otterspeer uit Ouderkerk aan den IJssel hebben op de Olympische Spelen de hoge verwachtingen op de 1.000 meter niet kunnen waarmaken. Verbij lag op medaillekoers, maar kwam niet goed uit op een kruising en stopte daarom met zijn race. Otterspeer werd tiende met een tijd van 1.08,80.
Het goud ging wel naar Nederland. Thomas Krol was in 1.07,92 de beste. De tegenstrever van Verbij in de laatste race van de dag was de Canadees Laurent Dubreuil. De Noord-Amerikaan mag het zilver omhangen. De derde plek op het ereschavot wordt ingenomen door de Noor Havard Lorentzen.
Vier jaar geleden werd Kjeld Nuis olympisch kampioen. De schaatser uit Zoeterwoude, die vorige week op de 1.500 meter nog goud pakte, mocht in Beijing zijn titel niet verdedigen. Tijdens het kwalificatietoernooi eind december wist hij zich niet voor de kilometer te plaatsen.

Debuut voor Otterspeer

Voor Otterspeer was de 1.000 meter zijn debuut op de Olympische Spelen. De geboren Gouwenaar miste de vorige twee Spelen en behoorde nu, op 32-jarige leeftijd, tot de favorieten. Voor Verbij is het zijn tweede olympische deelname. In 2018 deed hij al mee en hij reed eerder ook de 500 meter deze Spelen. Daar werd hij veertiende.