Harde wind spelbreker bij controle dak ADO-stadion: gevolgen voor wedstrijden nog onbekend

Het dak van het ADO-stadion wordt geïnspecteerd
Het dak van het ADO-stadion wordt geïnspecteerd © John van der Tol
DEN HAAG - Het is nog onbekend of ADO Den Haag komende vrijdag in eigen huis de wedstrijd tegen Telstar kan spelen. Maandagmiddag zou er een inspectie van de gemeente Den Haag en brandweer plaatsvinden om te kijken of het stadion veilig genoeg was om toeschouwers toe te laten, maar die kon niet worden afgerond door de sterke wind. ADO hoopt dat dinsdag of woensdag de controleronde alsnog kan worden afgerond.
De gemeente Den Haag is verhuurder van het stadion en heeft externe partijen ingehuurd die deze week, wanneer de weersomstandigheden dit toelaten, verder onderzoek zullen uitvoeren naar de veiligheid van de dakconstructie en de losgewaaide dakplaten. Het rapport dat daar uit voorkomt, zal de basis vormen van het besluit of er supporters kunnen worden toegelaten.
'We zijn erbij gebaat om dit onderzoek zo snel mogelijk te laten doen', vertelt een woordvoerder van de Haagse club. 'We zullen nu wat scenario's gaan uitschrijven voor de wedstrijd van vrijdag.'

Voetballen in Alkmaar

Een van de opties die veelvuldig wordt genoemd als het stadion niet door de controle komt, is uitwijken naar Alkmaar. De wedstrijd tegen Telstar zal dan worden gespeeld in het AFAS Stadion van AZ. Daarmee gebeurt het tegenovergestelde van tweeënhalfjaar geleden. Door een zomerstorm moest AZ toentertijd ook uitwijken omdat het dak van het eigen stadion was ingestort. De Noord-Hollanders speelden toen een half jaar in Den Haag.
Het dak waaide vrijdag van de tribune
Het dak waaide vrijdag van de tribune © John van der Tol
Een deel van het dak van het Cars Jeans Stadion raakte vrijdag beschadigd door storm Eunice. Volgens de Haagse club is een deel van de beplating boven de Lex Schoenmaker en Haaglanden Tribune van het dak afgewaaid. 'Inmiddels zijn de losse platen opgeruimd en is zowel de omgeving als het hoofdgebouw van het stadion weer vrijgegeven', is te lezen in een verklaring.

Veilig aangemerkt

Opvallend was dat in oktober het stadion als veilig werd aangemerkt. Nadat bij AZ het dak naar beneden was gekomen, werd in maart ook het Cars Jeans Stadion onderzocht nadat er signalen waren dat het onveilig was. De gemeente die het onderzoek liet doen, tekenende op dat 'het stadion ook bij harde wind veilig is en dat er ook tijdens een storm gewoon gevoetbald kan worden'.
In de verklaring die de club maandagmiddag heeft opgesteld, komt het daar op terug. Zo schrijft het voetbalbedrijf: 'Dat zowel ADO Den Haag als huurder en de gemeente als verhuurder van het stadion voldeed aan de daarvoor gestelde eisen. Dat het vrijdag toch tot onveilige situaties heeft geleid is te betreuren, maar tevens te herleiden naar de extreme weersomstandigheden tijdens storm Eunice.'
De schade nadat het weggewaaide dak is opgeruimd
De schade nadat het weggewaaide dak is opgeruimd © John van der Tol