ADO - Telstar gaat niet door: stadion kan niet op tijd veilig worden verklaard

De inspectie van het ADO-stadion na de storm
De inspectie van het ADO-stadion na de storm © ANP
DEN HAAG - De wedstrijd tussen ADO Den Haag en Telstar komende vrijdag wordt uitgesteld. Door storm Eunice was er afgelopen vrijdag een stuk dak van het stadion weggewaaid en daarom moest worden gecontroleerd of het gebouw wel veilig genoeg is. Uit de eerste bevindingen van het onderzoek door de brandweer en gemeente Den Haag blijkt dat er een aantal veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden voordat het stadion vrijgegeven kan worden. Een aantal vakken zullen dit seizoen sowieso niet meer toegankelijk zijn.
Er is op korte termijn geen ander stadion beschikbaar om de wedstrijd te spelen. Na overleg met de KNVB is besloten om de wedstrijd in te halen op maandag 21 maart.
ADO Den Haag werkt er samen met de gemeente Den Haag aan om het stadion in elk geval vóór de eerstvolgende thuiswedstrijd speelklaar en veilig te krijgen. Daar hebben beide partijen nog twee weken voor. Op 11 maart staat een thuiswedstrijd tegen Jong PSV op het programma. De Haagse club zegt in een verklaring dat het verwacht dat de werkzaamheden tijdig klaar zullen zijn.

Aantal vakken tot het einde van het seizoen gesloten

Door de herstelwerkzaamheden zullen een aantal vakken tot het einde van het seizoen gesloten blijven. 'Dit heeft consequenties voor bezoekers op de vakken R, S, T en U', schrijft ADO in een verklaring. 'Supporters met een seizoenkaart of passe-partout voor één van deze vakken worden persoonlijk geïnformeerd over de gevolgen die dit besluit heeft.'
Dat er de komende maanden werkzaamheden nodig zijn, komt door het rapport dat is opgesteld de afgelopen dagen. De gemeente is verhuurder van het stadion en heeft externe partijen ingehuurd om onderzoek uit te voeren naar de veiligheid van de dakconstructie en de losgewaaide dakplaten. Die inspectiebureaus hebben geconstateerd dat er zowel op de korte als lange termijn actie moet worden ondernomen. Op de korte termijn moeten de dakplaten, die grenzen aan het gat in het dak, volledig worden verwijderd. Op lange termijn moet het gat worden gedicht. Ook worden de dakplaten in de toekomst vaker geïnspecteerd.

AZ-stadion geen alternatief

Het stadion van AZ werd veelvuldig genoemd als alternatieve speellocatie voor de wedstrijd tegen Telstar, maar volgens ADO-directeur Edwin Reijntjes was dat geen optie. 'We hebben contact gehad, omdat ze daar in een soortgelijke situatie hebben gezeten', doelt hij op een voorval tweeënhalf jaar geleden. Toen stortte het dak bij de club uit Alkmaar tijdens een zomerstorm in en week AZ uit naar Den Haag voor de thuiswedstrijden. 'Maar AZ speelt op gras en heeft zondag een thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma staan. Dan wordt het veld te veel belast.'
Vorige week ging de wedstrijd van ADO ook al niet door. Tegenstander Eindhoven kampte net als ADO met coronabesmettingen in de selectie, waarna een afgelasting volgde. Uiteindelijk werd vanwege de storm het hele programma in de eerste divisie eruit gegooid.

Storm zorgde voor problemen bij controle

ADO leefde een paar dagen in het ongewisse over de veiligheidssituatie van het eigen stadion. Doordat er afgelopen weekend en maandag veel wind stond, kon een inspectie van het stadion niet worden afgerond. Daardoor hoorde de Haagse club pas een paar dagen na de storm wat de stand van zaken is.