Chinese eigenaar van ADO Den Haag probeert komst van Globalon te blokkeren

ADO-directeur Edwin Reijntjes
ADO-directeur Edwin Reijntjes © Soccrates Images
DEN HAAG - De licentiecommissie van de KNVB heeft afgelopen maandag de overname van ADO Den Haag ten onrechte goedgekeurd. De instemming met de komst van het Spaanse Globalon Football Holdings als nieuwe eigenaar van de club is daarom niet rechtsgeldig. Dit betoogt de huidige Chinese grootaandeelhouder United Vansen International Sports (UVS) in een allerlaatste poging om het tij te keren en Globalon tegen te houden. UVS heeft de KNVB donderdag gevraagd om 'de beslissing van de licentiecommissie te vernietigen'.
Dit blijkt uit de brief van UVS-topman Hui Wang die in handen is van de redactie van Omroep West. Met het schrijven tekent Wang beroep aan tegen het recente besluit van de licentiecommissie.
Ook vraagt hij om een nader onderzoek naar de gang van zaken. Dit gebeurt overigens in, zoals dat in de voetballerij heet, 'blessuretijd', want de rechtbank staat op het punt een cruciaal oordeel te vellen.

Nieuwe wending

Zo heeft de soap rond ADO Den Haag toch weer een nieuwe en onverwachte wending gekregen. De club is nu nog in handen van UVS, maar dit concern kijkt nauwelijks nog naar het voetbalbedrijf om.
Niet alleen wordt er sinds eind 2020 niet meer in de club geïnvesteerd, ook willen de Chinezen ADO zo snel mogelijk afstoten. Zij vestigden het afgelopen jaar hun hoop op een overname door de investeringsgroep onder leiding van de Haagse vastgoedbelegger Jeroen Lentze en ADO-icoon Martin Jol.

Uit beeld verdwenen

Hoewel deze Groep Lentze/Jol geruime tijd tot de serieuze kanshebbers behoorde, is dit collectief vanaf september langzaam maar zeker uit beeld verdwenen. In plaats daarvan besloten waarnemend ADO-directeur Edwin Reijntjes en de Raad van Commissarissen in november met Globalon in zee te gaan. Globalon is een dochter van het Amerikaanse Bolt Football Holdings.
Maar UVS ziet de komst van Globalon niet zitten en zegt hier ook niet in gekend te zijn. Bovendien stellen de Chinezen dat Reijntjes zonder haar instemming in mei 2021 tot waarnemend directeur is benoemd.

'Niet rechtsgeldig'

Ook de eerdere aanstelling van Frans van Steenis tot voorzitter van de Raad van Commissarissen zou niet rechtsgeldig zijn. Wang vindt daarom dat voor de overeenkomst met Globalon de wettelijke basis ontbreekt.
Volgens UVS is dit op 18 februari kenbaar gemaakt bij de licentiecommissie, maar ging deze commissie desondanks drie dagen later akkoord met de komst van Globalon. Voor de toekomst van ADO is deze steun van de KNVB cruciaal. De reden is dat Globalon de benodigde 1,2 miljoen euro op tafel moet leggen voor het afkopen van de ongeveer 140 schuldeisers die nog geld van ADO tegoed hebben.

Voorwaarde

Met dit saneringsplan hebben deze crediteuren al ingestemd. Het is nu aan de rechter om deze overeenkomst al dan niet goed te keuren. Voor de rechtbank is het hierbij een voorwaarde dat de Spaanse investeerder binnenboord blijft, omdat anders de schuldeisers niet kunnen worden betaald.
Deze vrijdag zal de rechtbank uitspraak doen. Tegen dit vonnis kan geen beroep worden aangetekend.

Statuten geraadpleegd

Tijdens de zitting op dinsdag 8 februari hebben de betrokken rechters zich al wel gebogen over de vraag of het in juridische zin is toegestaan dat Edwin Reijntjes de functie van waarnemend directeur bekleedt.
Daarna verklaarde de voorzitter van de rechtbank dat in die tussentijd de statuten van ADO waren geraadpleegd. Die gaven aan dat alles in orde is. Of de nieuwe bezwaren van UVS tegen het optreden van de licentiecommissie alsnog roet in het eten kunnen gooien, blijft vooralsnog onduidelijk.
Meer over de overname van ADO in ons dossier