Miljardair David Blitzer nieuwe eigenaar ADO: dit is de redder van de Haagse club

David Blitzer tijdens zijn introductie bij ijshockeyclub New Jersey Devils
David Blitzer tijdens zijn introductie bij ijshockeyclub New Jersey Devils © ANP
DEN HAAG - ADO Den Haag komt definitief in Amerikaanse handen. Hoewel Globalon Football Holdings het aanspreekpunt voor de Haagse club gaat worden, wordt de nieuwe eigenaar Bolt, het bedrijf van de Amerikaanse miljardair David Blitzer. Maar wie is de nieuwe eigenaar van ADO eigenlijk?
De 52-jarige Blitzer is een echte sportliefhebber. Dat blijkt wel uit de enorme hoeveelheid sportclubs waar hij (mede-)eigenaar van is. Zo behoren onder meer de voetbalclubs Crystal Palace, FC Augsburg en Waasland-Beveren tot de clubs waar Blitzer mede de scepter over zwaait.
Toch lijken al deze clubs vooral een hobby van de zakenman te zijn. Blitzer groeit op in Scotch Plains, een klein dorpje met iets meer dan twintigduizend inwoners in New Jersey, op minder dan een uurtje rijden van New York. Voor zijn studie verlaat hij de regio en strijkt hij iets zuidelijker in Philadelphia neer, waar hij in 1991 aan de plaatselijke universiteit afstudeert.

Investeren in sportclubs

Het zijn de twee steden die duidelijk in het hart zitten, want ze blijven een rode draad vormen in het leven van Blitzer. Na zijn afstuderen treedt hij in dienst bij The Blackstone Group in New York. Dit is een investeringsmaatschappij, waar Blitzer snel carrière maakt. Hij klimt op tot een van de vijf directeuren en mede onder zijn leiding groeit het bedrijf enorm. In 2020 heeft het bedrijf een portefeuille van naar schatting 619 miljard dollar onder haar hoede.
De nieuwe eigenaar profiteert persoonlijk ook van de groei van het bedrijf en besluit zijn vermogen onder meer te investeren in sportclubs. Zo wordt hij een van de vier nieuwe eigenaren van de basketbalclub Philadelphia 76ers. Het viertal betaalt in 2011 ongeveer 280 miljoen dollar voor de ploeg uit de stad waar ze studeerden. Een uitstekende investering, want in 2021 wordt de waarde van het NBA-team al geschat op meer dan 2 miljard dollar.

Schot in de roos

Na de aankoop van de 76ers heeft Blitzer de smaak te pakken gekregen, want twee jaar later voegt hij een ijshockeyclub aan zijn eigendommen toe. Hij wordt namelijk mede-eigenaar van de New Jersey Devils, een club in Newark, net onder de rook van New York en vlakbij zijn geboorteplaats. Opnieuw blijkt dit een schot in de roos te zijn. Bij de overname in 2013 betalen de nieuwe eigenaren 320 miljoen dollar, de waarde van de club is nu bijna 800 miljoen.
De gehaaide zakenman breidt daarna eerst uit naar het honkbal, waar hij een opleidingsteam van de New York Yankees koopt, voor hij de stap naar het voetbal zet. In december 2015 besluit Blitzer namelijk een aandeel te nemen in de Engelse club Crystal Palace. Blitzer stopt meer dan 50 miljoen euro in de Londense voetbalclub, onder meer om het stadion een upgrade te geven.

Bolt Football Holding

Het is het begin van een verdergaande interesse in het voetbal. Hij begint een eigen tak voor zijn voetbalactiviteiten, genaamd Bolt Football Holding. Hiermee is Blitzer onder meer eigenaar van Real Salt Lake, de club uit het Amerikaanse Salt Lake City, dat in de MLS, de hoogste Amerikaanse profcompetitie speelt.
Maar naast Crystal Palace ziet Blitzer nog meer mogelijkheden. Daarom wordt Globalon Football Holdings opgericht. Dit is een investeringsmaatschappij voor voetbalclubs in Europa. In deze maatschappij is Blitzer met Bolt een van de investeerders, maar niet de enige. Onder Globalon vallen het Portugese Estoril, het Spaanse Alcorcón, FC Augsburg in Duitsland, Waasland-Beveren in België en dus Crystal Palace.

Onderzoek naar alle investeerders Globalon

Met Globalon laten Blitzer en zijn zakenpartners vervolgens hun ogen vallen op het noodlijdende ADO Den Haag. Vanuit Globalon komt de directeur van Estoril naar de Hofstad om de club te leren kennen en te kijken of ADO binnen de Globalon-familie past.
De interesse is gewekt en Globalon is bereid het benodigde geld op tafel te leggen. Toch is er nog wel een probleem: de tijd die er rest om ADO over te nemen. De KNVB doet altijd uitgebreid onderzoek naar alle nieuwe eigenaren van voetbalclubs in Nederland. Dus moet er ook gekeken worden naar alle investeerders die in Globalon zitten. Een onderzoek dat tijd vergt. En tijd heeft ADO niet, want de rechter moet op vrijdag uitspraak doen over het bereikte akkoord met de honderdveertig schuldeisers. Bij een negatieve uitspraak gaat ADO failliet en is er geen club meer voor Globalon om over te nemen.

Vermogen van 1,2 miljard dollar

Uiteindelijk is Blitzer opnieuw de reddingsboei voor de Haagse club. De fervente sportliefhebber heeft nog nooit een stap in Den Haag gezet, maar besluit om het benodigde bedrag van 7,5 miljoen euro zelf op tafel te leggen. Hierdoor hoeft de KNVB alleen naar hem onderzoek te doen, en komt de licentie en daarmee ook de uitspraak van de rechter, niet in het geding. Om de overname mogelijk te maken wordt er op het laatste moment een nieuw bedrijf opgericht. Bolt ADO is de nieuwe naam waaronder Blitzer de Haagse club gaat runnen.
Het doortastende optreden van Blitzer is kenmerkend voor zijn manier van werken. Maar hij kan die 7,5 miljoen dan ook best missen. In 2020 is Blitzer namelijk in de race om de nieuwe eigenaar van de New York Mets te worden, het tweede honkbalteam van New York op het hoogste niveau. Die club gaat aan zijn neus voorbij, maar de New York Post duikt rond de overname in het vermogen van de nieuwe eigenaar van ADO en komt tot een schatting van 1,2 miljard dollar, een slordige miljard euro.

Loyaal aan zijn clubs

Het zorgt ervoor dat het vertrouwen in Den Haag in de nieuwe eigenaar groot is. Hij blijkt in alles een echte sportliefhebber te zijn. En loyaal aan zijn clubs, want alle sportclubs die hij heeft gekocht zijn nog steeds zijn eigendom. Geen enkele club heeft hij tot nu toe snel verkocht om winst te maken. Hoe dit in Den Haag zal gaan, dat is afwachten.
Duidelijk is wel dat Globalon, ondanks dat het niet officieel de nieuwe eigenaar is, een belangrijke rol blijft spelen in de toekomst van ADO. Zo blijft Iván Bravo, de voorzitter van het Portugese Estoril, het aanspreekpunt voor de ADO-directie. Pas als Blitzer een nieuwe directie aanstelt zal echt duidelijk worden welke kant de vermogende Amerikaan op wil met zijn nieuwste aankoop.
Lees alles over de overname van ADO in ons dossier.