Ruud Brood ontslagen als trainer ADO: Giovanni Franken volgt hem op

ADO Den Haag-trainer Ruud Brood
ADO Den Haag-trainer Ruud Brood © Soccrates Images
DEN HAAG - Ruud Brood is ontslagen als trainer van ADO Den Haag. Assistent-trainer Giovanni Franken neemt voor de rest van het seizoen de honneurs als hoofdcoach van ADO Den Haag waar. Edwin Grünholz wordt zijn assistent. ADO zegt dat de nieuwe eigenaar hiermee meteen zijn stempel op het technisch beleid drukt.
Ook moet deze keuze volgens de club voor 'nieuw elan' zorgen waarmee de eerstedivisionist 'de rest van de competitie en daarna de play-offs mee in kan'. Naast Brood vertrekt ook teammanager Dave Sietaram.
Sinds vrijdag is ADO definitief in handen van het internationale voetbalconcern Bolt Football Holdings. De rechter deed toen een uitspraak waarmee de laatste obstakels voor een overname werden weggenomen. Het ontslag van Brood is het eerste moment dat de nieuwe eigenaar zich op sportief vlak laat gelden.

Degradatievoetbal en overnamekwestie

Brood was sinds 9 november 2020 de trainer van de Haagse club. Hij volgde toen de net ontslagen Aleksandar Rankovic op. In het Cars Jeans Stadion werd gevochten tegen degradatie en Brood kreeg de taak om de ADO in veilige haven te loodsen. Dit mislukte en in de residentie wordt sinds afgelopen zomer op het tweede niveau van Nederland gevoetbald. Terwijl Brood met de scepter zwaaide, brak ook nog eens de hele overnamekwestie los.
Ondanks de bestuurlijk mineur, doet ADO het redelijk goed in de eerste divisie. Van de KNVB kreeg de club zes punten in mindering, maar toch zijn de groen-gelen terug te vinden op een nette zesde plaats. Het gat met plek twee, een positie die aan het eind van het jaar recht geeft op promotie, is zeven punten. ADO mag sowieso meedoen aan de nacompetitie. De eerste periode was begin oktober een prooi voor Brood en zijn mannen.

Franken stond al een keer voor de groep

Drie weken geleden zat Brood voor het laatst op de bank. De laatste twee competitiewedstrijden van ADO werden afgelast vanwege corona bij tegenstander FC Eindhoven en het gat in het dak van het eigen stadion. Daardoor was de thuiswedstrijd tegen MVV op 11 februari het laatste kunstje voor de 59-jarige oefenmeester. Hij verloor met 2-3 van MVV Maastricht.
Giovanni Franken
Giovanni Franken © Soccrates Images
Opvolger Franken is sinds afgelopen zomer assistent-trainer bij de selectie van ADO. Daarvoor was een aantal jaar hij werkzaam in de jeugdopleiding van de club. Een keer was hij eindverantwoordelijke bij het eerste elftal. Hij leidde als trainer zijn manschappen naar een 4-2 overwinning op Gemert in de KNVB-beker. Brood zat toen thuis met corona.