Jutta Leerdam pakt de leiding bij WK sprint, Kai Verbij derde in het klassement

Jutta Leerdam tijdens de 1000 meter op het WK sprint
Jutta Leerdam tijdens de 1000 meter op het WK sprint © ANP
'S-GRAVENZANDE - Na de eerste dag van het WK sprint staat Jutta Leerdam op de eerste plek in het klassement. Op de 1000 meter kwam de schaatsster uit 's-Gravenzande met een tijd van 1.14,88 over de finish in het Noorse Hamar. Daarmee maakte ze de achterstand op landgenote Femke Kok, die Leerdam opliep tijdens de 500 meter, meer dan goed. Ook Kai Verbij beleefde een goede eerste dag op het WK, hij staat derde in het klassement.
Na de 500 meter liep Leerdam een achterstand van 0,33 seconde op tegen Kok. Maar tijdens de 1000 meter deelde de Westlandse schaatsster een tik uit door met een tijd van 1.14,88 te finishen. Kok eindigde als tweede en de Amerikaanse Kimi Goetz werd derde op de 1000 meter. Vrijdag verdedigt Leerdam een marge van 0,07 seconde op Kok en 0,59 seconde op de Oostenrijkse Vanessa Herzog tijdens de tweede 500 meter op het WK sprint. Daarna zal zij ook nog een tweede 1000 meter moeten schaatsen.
De 23-jarige schaatster vindt het zelf 'wel fijn' dat ze aan de leiding gaat in het klassement na de eerste dag WK sprint. 'Normaal moet ik op dag twee een achterstand goedmaken', zei Leerdam bij de NOS. Daarnaast verliep de eerste 500 meter op donderdag niet goed, volgens de Westlandse. 'Als ik een beetje meer mijn best doe op de 500 meter dan vandaag, gaat mijn tweede 500 meter morgen beter. Ik had nu de timing helemaal niet.'

Verbij derde

Ook Kai Verbij schaatste een aardige eerste dag op het WK sprint in Hamar. Na de eerste 500 meter en 1000 meter staat de schaatser uit Hoogmade derde in het klassement met een verschil van 0,30 seconde op de Canadees Laurent Dubreuil, die eerste staat. Op de tweede plaats in het klassement staat landgenoot Thomas Krol met een verschil van 0,18 seconde op de Canadees.