Schaatsster Jutta Leerdam pakt wereldtitel op WK sprint

Jutta Leerdam
Jutta Leerdam © Orange Pictures
'S-GRAVENZANDE - Jutta Leerdam is vrijdagavond voor het eerst in haar carrière wereldkampioen sprint geworden tijdens het WK sprint in het Noorse Hamar. Met een tijd van 1.14,96 kwam de schaatsster uit 's-Gravenzande over de finish van haar tweede 1000 meter. Daarmee maakte zij de achterstand die Leerdam tijdens haar tweede 500 meter opliep op landgenote Femke Kok goed.
Na de eerste dag op het WK sprint stond Leerdam al eerste in het klassement met een marge van 0.07 seconde op Kok en 0,59 seconde op de Oostenrijkse Vanessa Herzog. Op de tweede dag gaf de Westlandse deze voorsprong weg aan Kok tijdens de tweede 500 meter. Maar met een tijd van 1.14,96 op de tweede 1000 meter pakte zij de eerste plek in het klassement terug met een voorsprong van 0,37 seconde. Kok werd tweede op het WK sprint en de de Oostenrijkse Herzog werd derde.
Na haar overwinning rende Leerdam naar haar Oekraïense coach Kosta Poltavets om haar wereldtitel te vieren. 'Ik zag Kosta en dat deed ook wat met mij. Het is heel fijn dat ik hem een lach heb kunnen bezorgen en wat tranen, maar dan wel uit geluk', vertelde de 23-jarige schaatsster tegen de NOS. Leerdam had eerder al aangegeven dat de situatie in Oekraïne door de inval van de Russen het team bezighield, met name omdat coach Poltavets familie in het land heeft wonen.
Leerdam is de derde Nederlandse schaatsster die de wereldtitel sprint verovert. Marianne Timmer was in 2004 de eerste. De onlangs gestopte Jorien ter Mors greep de wereldtitel vier jaar geleden. Leerdam is al de Europees kampioene sprint en de Europees kampioene op de 1000 meter.

Verbij tweede

Kai Verbij is tweede geworden op het WK sprint. Na de eerste dag stond de schaatser uit Hoogmade al derde in het klassement achter de Canadees Laurent Dubreuil en landgenoot Thomas Krol. Vrijdag werd bekend gemaakt dat Dubreuil zich moest terugtrekken uit de strijd om het goud vanwege een positieve coronatest. Daarnaast pakte Verbij na de tweede 500 meter zelfs even de leiding in het klassement. Met een tijd van 1.08,92 was Verbij niet snel genoeg in de tweede 1000 meter om zijn voorsprong vast te houden en moest hij de eerste plek weggeven aan Krol. De Noor Havard Lorentzen werd derde.