ZZ Leiden verliest eerste kwartfinaleduel Europa League nipt van Duitsers

ZZ Leiden-speler Jhonathan Dunn
ZZ Leiden-speler Jhonathan Dunn © Orange Pictures
LEIDEN - ZZ Leiden heeft woensdagavond het eerste kwartfinaleduel in de Europa League met 71-68 verloren van Merlins Crailsheim. In Duitsland ging de basketballers van ZZ tot het derde kwart aan de leiding, maar in het laatste gedeelte van de wedstrijd ging de ploeg van coach Geert Hammink alsnog onderuit. De return is volgende week woensdag in de Leidse Vijf Meihal.
Na twee keer de groepsfases te hebben overleefd, mocht ZZ Leiden eindelijk aan de knock out-fase van het tweede Europese basketbaltoernooi beginnen. De regerend landskampioen ging voortvarend van start in Zuid-Duitsland en stond bij rust met 34-37 voor.
Beide ploegen waren goed tegen elkaar opgewassen. Het verschil in de score werd gedurende de wedstrijd niet groot. Leiden ging dan met slechts twee punten voorsprong het laatste kwart in. Met de zoemer voor het einde in zicht, zag Leiden plots de Duitsers voorbijflitsen. De thuisploeg liep uit naar 69-65 en gaf die kleine voorsprong niet meer uit handen.

Vier punten verschil

Volgende week moet ZZ in eigen huis met vier punten verschil winnen om de halve finale te bereiken. De wedstrijd in Leiden begint om 19.30 uur. Komend weekend speelt de ploeg uit de Sleutelstad in het kader van de Belgisch-Nederlandse competitie een uitwedstrijd tegen Belfius Mons-Hainau.
Scoreverloop Merlins Crailsheim - ZZ Leiden:
  • Eerste kwart: 11-15
  • Tweede kwart: 34-37
  • Derde kwart: 50-52
  • Eindstand: 71-68