Kickbokser Van Soest prolongeert titel, ADO-fans schreeuwen Ozcaglayan naar winst

Kickbokser Serkan Ozcaglayan na zijn overwinning
Kickbokser Serkan Ozcaglayan na zijn overwinning © Glory
DEN HAAG - Kickbokser Tiffany van Soest heeft haar Glory-titel met succes verdedigd. In vijf ronden was ze veel te sterk voor de Japanse Manazo Kobayashi, die niets had in te brengen. Ook Serkan Ozcaglayan stapte als winnaar uit de ring. Onder aanmoediging van meegereisde ADO Den Haag-supporters versloeg hij in drie ronden Ertugrul Bayrak.
Tiffany van Soest trof met Manazo Kobayashi een tegenstandster uit een andere bond dan Glory. De missie van de Amerikaanse Van Soest, die Haagse roots heeft, was vooraf duidelijk: haar wereldtitel verdedigen.
'Ik ben de beste en wil bewijzen dat ik de beste ben', blikte de 32-jarige vooruit op haar duel. 'Dat wil ik bewijzen door het op te nemen tegen de beste vechters van andere organisaties.' Op 20 maart viert Van Soest haar 33ste verjaardag, welke ze niet al een dag van te voren hoopte te laten verpesten. 'Ik zou het niet erg vinden om eerder aan mijn verjaardagsfeestje te beginnen.'

Van Soest laat niets heel van Japanse

Van Soests verjaardagsfeest kon, zoals verwacht, zaterdagavond al beginnen. Kobayashi had weinig tot niets in te brengen en moest de een na de andere klap incasseren. Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe vaker het publiek zich ging afvragen hoe lang de Japanse nog op haar benen kon blijven staan.
De beslissing viel uiteindelijk pas in de vijfde en laatste ronde. Van Soest domineerde de wedstrijd en liet 'The Dynamite Girl' kruipen. Ze gaf haar opponent met snelle afwisselingen tussen rake trappen, stoten en knietjes geen moment de kans om haar dynamiet te laten zien en maakte het af door Kobayashi voor de vierde keer naar de grond te werken. Daarmee prolongeert Van Soest, die onder de Amerikaanse vlag vecht, haar Glory-titel.
Tiffany van Soest
Tiffany van Soest © Owen O'Brien/Omroep West

Ozcaglayan maakt indruk

Van kickbokser Serkan Ozcaglayan kon op voorhand worden gezegd dat hij nog tot de 'groentjes in de Glorywereld' behoort. Toch heeft hij in korte tijd al een behoorlijke reputatie opgebouwd. Afgelopen december werd Ozcaglayan, die twee maanden daarvoor debuteerde voor Glory, uitgeroepen tot debutant van 2021. Met het knock-out slaan van de Amerikaan Matt Baker binnen een minuut maakte hij grote indruk.
'Sinds mijn debuut is het aantal volgers op mijn sociale mediakanalen met duizenden omhoog gegaan', blikte de Haagse topsporter terug op de afgelopen maanden. Hij zei niet te kunnen wachten om zaterdagavond de ring in het Belgische Hasselt in te kunnen stappen. 'Tegen Ertugrul Bayrak ga ik opnieuw voor een knock-out in de eerste ronde.'

ADO-fans schreeuwen Ozcaglayan naar winst

Een knock-out in de eerste ronde kwam er uiteindelijk niet. Wel was het duidelijk dat Ozcaglayan en Bayrak, de nummer 1 in de middengewichtsklasse, allebei voor een knock-out gingen. Vooral in de eerste ronde was Ozcaglayan de betere. Met een rake punch op de neus van Bayrak, liet hij zij tegenstander wankelen. Het was tekenend voor de aanvalstactiek van Ozcaglayan, die het respect van zijn tegenstander won.
Na de tweede ronde, waarin Bayrak de boventoon voerde, liet Ozcaglayan zien wie de baas was. Ondersteund door meegereisde ADO Den Haag-supporters zocht hij de aanval en sloeg hij toe op de momenten, waarop het leek alsof zijn krachten op waren. Terwijl 'Den Haag hooligans' werd gescandeerd vanuit het publiek, zocht Ozcaglayan combinaties. De jury benoemde hem tot winnaar van het duel.

'Ik voelde de fans gewoon'

'Ik had zoveel emoties', zegt de Haagse kickbokser na afloop over zijn opkomst. 'Maar het belangrijkste was dat ik wist: ik ben er klaar voor en heb er alles voor gegeven. Het kon niet misgaan en dat is ook niet gebeurd. Nu staat het 2-0 in Glory.' Ook heeft Ozcaglayan respect voor zijn tegenstander. 'Hij was niet voor niets de nummer één van de wereld. Hij heeft gevochten als een leeuw.'
'Het voelt goed man', besluit Ozcaglayan, die ook de fans bedankt. 'Ik hoorde en voelde die fans uit Den Haag gewoon, wauw. Daar was ik blij mee.' Hoe hij zijn overwinning gaat vieren? 'We gaan lekker naar het Plein in Den Haag, zeker weten', zo liet hij met een grote glimlach doorschemeren.
Het kickboksfestijn Glory werd zaterdagavond niet helemaal uitgespeeld. Het gevecht tussen kickboksers Badr Hari en Arkadiusz Wrzosek in het Belgische Hasselt werd na twee van de drie rondes gestaakt na ongeregeldheden in de Trixxo Arena. Fans van Hari en van Wrzosek gingen elkaar tijdens de wedstrijd te lijf door met stoelen te gooien, meldt de NOS. Ook het gevecht tussen de Nederlander Levi Rigters en de Marokkaan Jamal Ben Saddik, dat later vanavond op het programma stond, is geschrapt.