ZZ Leiden nipt onderuit in halve finale Europe Cup: kansen nog niet verkeken

ZZ Leiden-speler Arunas Mikalauskas (l) in actie tijdens de halve finale tegen Bahcesehir College
ZZ Leiden-speler Arunas Mikalauskas (l) in actie tijdens de halve finale tegen Bahcesehir College © FIBA Europe Cup
LEIDEN - ZZ Leiden heeft de eerste halve finale van de FIBA Europe Cup nipt verloren van het Turkse Bahcesehir College: 71-77. In een kolkende Vijf Meihal kwamen de basketballers van trainer Geert Hammink, ondanks de nederlaag, uitstekend voor de dag. De Zuid-Hollanders hebben nog alle zicht op het bereiken van de finale, de return in Istanbul wacht volgende week. 'We hebben drie kwarten mee kunnen spelen, eigenlijk waren we beter.'
'Het was natuurlijk een heerlijke game', reageert de ervaren Worthy de Jong. 'Dit is een goede promotie voor basketballend Nederland. We hebben het heel goed gedaan en we hebben het close weten te houden.' Het publiek zorgde vanaf het startsignaal voor een geweldige ambiance in de Vijf Meihal. 'Ik heb er zeker van genoten', reageert Hammink. 'Ik moet eerlijk zeggen dat ik er niet alles van meekrijg. Maar ik ben natuurlijk hartstikke blij met de volle hal en de ondersteuning die we krijgen en dat er van alle kanten allemaal pers op afkomt.' De spelers van ZZ kregen er duidelijk vleugels door, want het was Arunas Mikalauskasdie de score opende namens de gastheren met een tweepunter.
ZZ Leiden-basketballer Jhonathan Dunn in actie
ZZ Leiden-basketballer Jhonathan Dunn in actie © FIBA Europe Cup
Asbjorn Midtgaard was in het eerste kwart de grote man aan de kant van Leiden door maar liefst negen punten te maken. Het was dan ook geen verrassing dat de 'nummer 0' van Leiden ook de eerste driepunter van de wedstrijd voor zijn rekening nam. Een schitterende demarrage van Maarten Bouwknecht bracht de hal nog verder in extase, waarna Worthy de Jong met een fraaie driepunter de tussenstand na tien minuten op 19-16 bracht.
In het tweede kwart gaf de thuisploeg weer vanaf de eerste seconde vol gas. Al snel liepen de spelers van ZZ Leiden via enkele mooie aanvallen uit naar 30-20. Jhonathan Dunn blonk uit: hij maakte in een tijdsbestek van tien minuten drie heerlijke driepunters. Zowel defensief als aanvallend gezien waren de Leidse basketballers sterker dan Bahcesehir. Desondanks kwamen de stugge Turken terug. 'Het is een fysiek team met veel kwaliteit', ziet aanvoerder Marijn Ververs. Uiteindelijk was het Mikalauskas die de ruststand op 38-33 bepaalde.