'Oud-ADO-spelers investeerden geld in aan drugsbaas gelieerde goksite'

Aaron Meijers (l) en Tom Beugelsdijk (r) tijdens hun ADO-tijdperk
Aaron Meijers (l) en Tom Beugelsdijk (r) tijdens hun ADO-tijdperk © Soccrates Images
DEN HAAG - Meerdere profvoetballers blijken betrokken te zijn bij een illegaal gokbedrijf, meldt het AD. Zo kochten voormalig ADO Den Haag-spelers Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers aandelen en maakten andere spelers, onder wie Oranje-international Jordy Clasie, grote bedragen over naar een rekening van het bedrijf. De koopcontracten en banktransacties zijn in handen van de krant.
Het gaat om het inmiddels opgeheven gokbedrijf Edobet, dat de afgelopen jaren in het zicht kwam van politie en justitie. Die koppelen de goksite namelijk aan de vermeende criminele organisatie van Piet S., die ook wel bekend staat als de 'Haagse godfather'.
Het AD onthulde in november van het vorig jaar dat Dirk Kuyt en Wesley Sneijder door de recherche zijn verhoord. Kuijt gaf bij de politie toe bij Edobet te hebben gegokt, en dat hij de winst cash meekreeg bij een tankstation.
Bij Edobet, opgericht in 2017, was het mogelijk te gokken op sportwedstrijden en er was een online casino. De site opereerde vanaf Curaçao en had daar een vergunning die niet in Nederland geldig was.

Statement Sparta

Beugelsdijk en Meijers spelen op dit moment voor Sparta Rotterdam. De eredivisionist heeft vrijdag na de publicatie in het AD een statement uitgebracht over de betrokkenheid van de twee verdedigers. Tegenover de clubleiding van Sparta hebben Beugelsdijk en Meijers verklaard dat de investeringen - in het verleden - uitsluitend bedoeld waren als voorlopige belegging ná hun actieve voetballoopbaan.
Sparta kreeg naar eigen zeggen dinsdag te horen dat het verhaal eraan zat te komen en ging daardoor met Beugelsdijk en Meijers in gesprek. 'Daarbij zijn vragen aan ze gesteld over een periode toen zij niet onder contract stonden bij Sparta', aldus de Rotterdammers. 'Beide spelers hebben aangegeven dat de geïnvesteerde bedragen uitsluitend zijn bedoeld als voorlopige belegging ná hun actieve voetbalcarrière. Ook hebben ze allebei gezegd op dit moment geen aandeelhouder te zijn in het inmiddels opgeheven bedrijf.'