Amateurclubs kunnen wedstrijden niet meer laten uitstellen vanwege corona

Remco Zuijdervliet van (Alphia) in duel met LSVV-keeper Dammes Waasdorp
Remco Zuijdervliet van (Alphia) in duel met LSVV-keeper Dammes Waasdorp © Orange Pictures
REGIO - De KNVB heeft besloten dat het vanaf maandag 11 april niet meer mogelijk is om uitstel van wedstrijden aan te vragen vanwege corona. 'De laatste weken voor het eind van de competitie willen we bij voorkeur geen doordeweekse wedstrijden meer inplannen om te kunnen waarborgen dat de laatste twee wedstrijdrondes gelijktijdig worden afgerond', schrijft de voetbalbond. De maatregel geldt alleen voor categorie A van het veldvoetbal en in de categorie A en B van het zaalvoetbal
In februari is afgesproken dat het niet mogelijk om voor de laatste vier speelrondes uitstel te krijgen. De KNVB heeft een streep door die mogelijkheid gezet omdat hetaantal coronabesmettingen daalt en het overheidsbeleid is aangepast. In de tweede en derde divisie staat komend weekend speelronde 25 van de 34 op het programma.
De KNVB ziet dat in meerdere competities al gebruik wordt gemaakt van de doordeweekse inhaalmomenten in mei en dat daardoor het aantal mogelijkheden om in te halen voor teams steeds beperkter wordt. Daarmee kan de nacompetitie in gedrang komen. Daarom denkt de nationale voetbalbond dat het noodzakelijk om het aantal beschikbare doordeweekse inhaalmomenten vrij te houden voor eventuele andere tegenslagen, zoals bijvoorbeeld een afgelasting door het weer.

Capaciteitsprobleem bij zaalvoetbal

In het zaalvoetbal is het weer geen factor. Daar ziet de KNVB een capaciteitsprobleem opspelen. Sporthallen zouden in sommige regio's niet of nauwelijks meer beschikbaar zijn in mei en juni. Hierdoor bestaat het risico dat door afgelastingen vanwege corona de competities niet meer tijdig worden afgerond.

Categorie A bij KNVB veldvoetbal:

  • Mannen veldvoetbal standaard tweede divisie tot en met de vijfde klasse
  • Mannen veldvoetbal reserve hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse
  • Mannen veldvoetbal O23 competitie (divisies)
  • Vrouwen veldvoetbal Eredivisie vrouwen tot en met de derde klasse
  • JO13 t/m JO19 divisie 1 tot en met de hoofdklasse