Dylan van Baarle wint wielerklassieker Parijs - Roubaix

Dylan van Baarle in de 'Hel van het Noorden'
Dylan van Baarle in de 'Hel van het Noorden' © ANP
ZOETERMEER - Dylan van Baarle heeft de wielerklassieker Parijs - Roubaix gewonnen. De renner uit Zoetermeer reed twintig kilometer voor de eindstreep weg uit een kopgroep van vier renners en pakte zo zijn eerste grote wielerzege.
De Nederlander van de Britse ploeg Ineos Grenadiers was de beste aan het einde van een bijzonder spectaculaire editie. Van Baarle (29) bekroonde op de wielerbaan van Roubaix een solo van een kleine 20 kilometer, ingezet op de laatste zware kasseistrook. Op ruim anderhalve minuut finishte de Belg Wout van Aert als tweede.
De klassieker in Frankrijk eindigde traditioneel met anderhalf rondje op de plaatselijke wielerbaan. Na een half rondje keek Van Baarle nog eens naar de ingang van de piste. 'Ik keek of de anderen eraan kwamen. Ik kon het amper geloven, maar ik reed hier echt alleen.'

Verrassingsaanval van Ineos Grenadiers

'Het is ongelooflijk. Zo'n wedstrijd winnen, dat wil iedereen. Ik was twee weken geleden al tweede in de Ronde van Vlaanderen. En nu dit, ik heb er geen woorden voor', zei de Zoetermeerder na afloop. Zijn ploeg Ineos Grenadiers had vroeg in koers al een verrassingsaanval geplaatst. Met zeven man waren ze vertegenwoordigd in een eerste omvangrijke groep, waar favorieten als Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert ontbraken. 'Het was niet gepland, maar het liep zo. We waren enorm gefocust en wilden voorin zitten. Het was niet de beslissing, maar het heeft anderen wel extra energie gekost en ons wat minder.'
Van Baarle kan terugkijken op een uitstekend voorseizoen, want twee weken geleden werd hij in die andere grote voorjaarsklassieker, de Ronde van Vlaanderen, al tweede. Toen eindigde hij achter Van der Poel, de Nederlander die hij dit keer wist te verslaan. Bij het WK wielrennen werd de man uit Zoetermeer, inmiddels woonachtig in Monaco, ook al tweede.

Hel van het Noorden

De renner is de zevende Nederlander die de koers die bekend staat als de 'Hel van het Noorden' weet te winnen. In 2014 was Niki Terpstra de laatste landgenoot die deze wielerklassieker op zijn naam schreef. Voor Van Baarle was het de zevende keer dat hij meedeed in Frankrijk, waarbij hij tot zondag nog nooit bij de eerste tien eindigde.