Dames HDM winnen overtuigend van HGC: 'Dat de derby leeft, geeft extra energie'

DEN HAAG - De hockeysters van HDM hebben overtuigend aan het langste eind getrokken in de regioderby tegen HGC: 3-0. In de eerste helft waren de bezoekers uit Wassenaar de dominante partij, maar in de tweede helft kwam de thuisclub uit Den Haag ijzersterk voor de dag. Dankzij de zege doet de ploeg van trainer Ivar Knötschke een belangrijke stap richting de play-offs om de landstitel.
De Haagse onderlinge ontmoeting was extra beladen gezien de belangen die op het spel stonden. HDM, HGC en Pinoké uit Amstelveen zijn in een 'driehoeksverhouding' verwikkeld in de strijd om de vierde plaats op de ranglijst. Met een overwinning zouden er goede zaken worden gedaan richting het einde van de competitie.
Uit de Hoofdklasse Dames spelen de vier hoogst genoteerde teams na afloop van de reguliere competitie een play-offronde. De nummer één speelt tegen de nummer vier in een dubbele ontmoeting om een plek in de finale en hetzelfde geldt voor de nummer twee en drie van de ranglijst. De finale wordt eveneens over twee wedstrijden gespeeld.
HDM-coach Ivar Knötschke geeft zijn speelsters aanwijzingen
HDM-coach Ivar Knötschke geeft zijn speelsters aanwijzingen © Omroep West/Owen O'Brien
De wedstrijd werd geopend met een spervuur aan kansen voor beide ploegen. Na amper vier minuten spelen, waren het de Haagse dames die de score opende: Anke Sanders haalde vernietigend uit en liet het toegestroomde publiek ontploffen. Na de openingstreffer bleef het spel op en neer gaan, maar gescoord werd er niet meer in het eerste kwart.
In het tweede kwart beten de bezoekers zich steeds meer vast in de wedstrijd. In de 22ste minuut kregen de vrouwen van HGC met een strafcorner een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Ondanks een prima uitvoering van een ingestudeerde variant, was het buitenkansje niet aan Lisa Lejeune besteed. Even later mocht zij opnieuw aanleggen voor een strafcorner, maar ditmaal kwam zij niet tot een poging dankzij adequaat ingrijpen van een HDM-verdedigster.

HDM overtuigt in tweede bedrijf

Hoe spannend de openingsfase van de wedstrijd was, zo afwachtend was het begin van het tweede bedrijf. HDM had veelvuldig de bal, zonder dat er kansen te noteren vielen. Knötschke weet waardoor zijn dames sterk uit de kleedkamer kwamen. 'We hebben een kleine tactische aanpassing gedaan in de rust en gingen met onze voorhoedespeelsters meer druk zetten op HGC', vertelt hij. 'Ik heb ook gezegd: jongens, we staan met 1-0 voor. Ga maar wat hoger staan, al wordt het 1-1, dat maakt niet zoveel uit. We wilden van ons afbijten en dat is gelukt.'
HDM wint in volgepakt eigen huis regioderby tegen HGC en ligt op koers voor play-offs
Het vierde kwart was luttele seconden onderweg toen HGC een strafcorner kreeg. De aanname van Cécile Pieper was dramatisch: de bal belandde op haar voet. Uit de toegekende vrije bal schakelde HDM vervolgens razendsnel om. Uiteindelijk was het topscorer Pien van Nes die de mooie counter bekroonde met een tegendraadse knal: 2-0.
HGC-speelster Dirkie Chamberlain
HGC-speelster Dirkie Chamberlain © Omroep West/Owen O'Brien

Overwinning volwassen binnengehaald

In de slotfase van het duel wist HDM de zege eenvoudig over de streep te trekken. Vijf minuten voor tijd werd het zelfs nog 3-0. Het was opnieuw Van Nes die doel trof, ditmaal met een fraaie push uit een strafcorner. Uiteindelijk kreeg HGC nog twee strafcorners om iets aan de hatelijke nul op het scorebord te doen, maar keepster Julia Remmerswaal was in vier instanties een sta-in-de-weg. In de slotfase maakte de net zeventien geworden Wiesje van Loon nog haar debuut in de hoofdmacht van HGC. 'Het is toch eigenlijk wel een droom die in vervulling gaat', reageert ze na afloop van de wedstrijd. 'Ik ben altijd groot fan geweest van HGC en dan is het toch wel heel leuk om eens in Dames 1 te spelen.'
Wiesje van Loon blikt terug op haar debuut op zeventienjarige leeftijd
Extra bijzonder voor Van Loon is dat haar oudere zus Isis - tevens international - ook onder contract staat bij HGC. Zodoende stonden de zussen samen op het veld. 'Haar pad is wel een beetje mijn doel, maar ik ga gewoon hard werken en kijken waar het schip strandt.' Van Loon weigert de hoop op de play-offs op te geven, op de voor haar bijzondere dag. 'Ik hoop heel erg dat we het nog halen, maar voor mij persoonlijk is het wel een mooie avond.' De Haagse dames doen op hun beurt uitstekende zaken. Knötschke is trots op zijn speelsters. 'We zijn nog steeds in de race. Als je aan het einde van het seizoen nog ergens voor speelt, is dat het leukste wat er is.'

Druk bezocht HDM-sportpark

Het publiek was in groten getale uitgelopen voor de derby, zag ook de HDM-trainer. 'Ik vond het echt schitterend. Goede vrienden van mij kwamen kijken en je ziet allemaal vrienden en vriendinnen van de speelsters. Daarnaast was er veel publiek van HGC. Het leeft gewoon, dat merk je en dat geeft extra energie. Bij de 3-0 kon ik even naar het publiek kijken en dat vond ik echt wel kicken', aldus de opgewekte Knötschke.