Geen uitsupporters meer bij Katwijkse derby's nadat kinderen gewond raakten door vuurwerk

Fans van Quick Boys voorafgaand aan de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys
Fans van Quick Boys voorafgaand aan de wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys © Orange Pictures
KATWIJK - Bij de wedstrijden tussen VV Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys zijn de komende twee seizoenen geen uitsupporters meer welkom. Dit schrijven de drie voetbalclubs en de gemeente Katwijk donderdagochtend in een gezamenlijk bericht. Ook de derby tussen VV Katwijk en Quick Boys volgende week zaterdag valt onder de nieuwe regeling.
Aanleiding voor de maatregelen zijn de elf kinderen en vijf volwassenen die gewond raakten tijdens de wedstrijd Rijnsburgse Boys - Quick Boys. Supporters gooiden met vuurwerk naar elkaar vlak voor de aftrap. Kinderen liepen brandwonden op toen brandende fakkels het publiek in werden gegooid.
Jongeren vertellen over het geweld tussen de supporters Rijnsburgse Boys en Quick Boys
'Nu er kinderen gewond zijn geraakt, is het echt klaar', zegt de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser. 'De veiligheid van de stewards, onze inwoners en onze kinderen mag nooit in het geding komen. Ik zie dat relschoppers het voor een grote groep voetballiefhebbers hebben verpest. Maar we nemen deze maatregel om nog erger te voorkomen.’
Op beelden is goed te zien hoe er met vuurwerk werd gegooid:
Rondvliegende fakkels en supporters in het nauw bij rellen in Rijnsburg
Ook fans van voetbalclub Spakenburg mogen de komende twee jaar geen competitiewedstrijden binnen de gemeente Katwijk bezoeken. Fans van Spakenburg waren dit seizoen meermaals betrokken bij rellen. Afgelopen zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys werd er gevochten met de supporters uit Werkendam. Ook tijdens een oefenwedstrijd in Katwijk tegen Quick Boys begin februari lieten de fans uit Bunschoten-Spakenburg zich fysiek gelden.
Het terrein van Quick Boys was op 15 maart ook het toneel van rellen tijdens de derby tegen Katwijk. De ME moest uiteindelijk tussen de twee rivaliserende supportersgroepen komen om de rust op het sportpark te laten terugkeren. Een politieagent werd daarbij door een supporter op zijn gezicht geslagen.

Opnieuw inrichten sportcomplexen

Doordat de clubs en gemeente een verbod van twee jaar instellen, hebben de voetbalverenigingen tijd om hun complexen opnieuw in te richten. Hierbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld draaideuren, hogere hekken langs het hoofdveld en externe beveiligers om elke bezoeker bij risicowedstrijden te fouilleren.
Tijdens de derby tussen Katwijk en Quick Boys van volgende week zaterdag worden ook al maatregelen genomen. Zo wordt de heuvel achter het sportpark afgesloten en geldt daar een gebiedsverbod. Ook het thuispubliek moet eraan geloven. Zo wordt er extra gefouilleerd. Fakkels en vuurwerk zijn verboden tijdens het treffen tussen de twee rivalen.

Stadionverbod in de pijpleiding

In de nabije toekomst hoopt de Katwijkse burgemeester ook stadionverboden te kunnen uitdelen. Samen met de burgemeester van Bunschoten-Spakenburg heeft hij een brief geschreven aan de KNVB. Ze willen dezelfde regels in de tweede en derde divisie als in het profvoetbal. Nu kunnen ze alleen een gebiedsverbod in eigen gemeente opleggen aan fans. Met een stadionverbod zijn supporters ook niet meer welkom bij uitwedstrijden.