Doelpuntenmachine Verheydt bezorgt ADO driepunter tegen Almere City

Thomas Verheydt is nog in de race om de topscorerstitel
Thomas Verheydt is nog in de race om de topscorerstitel © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag-spits Thomas Verheydt doet nog volop mee in de strijd om de topscorerstitel in de Keuken Kampioen Divisie. Met een treffer tegen Almere City FC bezorgde hij zijn ploeg niet alleen de drie punten, ook verkleinde hij het gat met topscorer Thijs Dallinga van Excelsior Rotterdam, die op 31 treffers staat, tot één.
Met Felipe Pires op de linksbuitenpositie ging ADO, de nummer vijf van de ranglijst, op zoek naar datgene wat afgelopen zondag tegen Jong FC Utrecht, toen met 1-1 gelijk werd gespeeld, niet lukte: aantrekkelijk voetbal spelen.
De Braziliaanse Pires, die deze winter overkwam van het Oekraïense SK Dnipro-1, kreeg tegen Almere City de voorkeur boven zowel Amar Catic als Xander Severina. Trainer Giovanni Franken gaf vooraf al aan dat de basisopstelling tegen Almere waarschijnlijk dezelfde zou zijn als waarmee hij de play-offs in wilde gaan. Alleen over de juiste man op de linkerflank had hij nog geen definitieve keuze gemaakt.

Paal staat voorsprong in de weg

Met een vlammend schot op de paal liet Pires direct zijn waarde voor ADO zien. De vingertoppen van Nordin Bakker en de paal voorkwamen dat de thuisploeg na ruim twintig minuten op een 1-0 voorsprong kwam. Het was het eerste gevaarlijke schot van de geel-groenen, die veel slordig balverlies leden, maar wel met druk naar voren speelden.
Bij ADO stond 'het Haagse beest' Thomas Verheydt in de punt van de aanval. Aangezien Excelsior-spits Thijs Dallinga geblesseerd is, was het voor hem de ideale avond om in te lopen op de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie. Pas vlak na rust kreeg Verheydt, die tot dan toe in de broekzak van de Flevolandse verdedigers zat, de eerste mogelijkheid om zijn aantal van 29 competitietreffers op te krikken. Bij een voorzet vanaf links dook hij maar net onder de bal door.

Verheydt op doelpuntenjacht

Ook de spits van Almere City, Maarten Pouwels, was in de eerste helft onzichtbaar. Toch kreeg de twee meter lange aanvaller na rust een kans waar Verheydt likkebaardend naar zat te kijken. Pouwels legde de bal af op een medespeler, die faalde in de afronding. De Haagse schouderklopjes gingen naar doelman Hugo Wentges. Niet veel later moest Wentges opnieuw last-minute handelend ingrijpen.
Gaat Verheydt de 31 treffers van Dallinga nog evenaren of zelfs verbeteren? Met een rake kopbal na zeventig minuten zorgde hij er in ieder geval niet alleen voor dat hij de 1-0 op het scorebord zette. Het betekende zijn dertigste doelpunt van het seizoen, waarmee hij het Cars Jeans Stadion liet ontploffen. De opdracht was voor ADO vervolgens simpel: houd de voorsprong vast. Al bleek dat de laatste weken lastig, tot ergernis van trainer Franken.

Vasthouden

Datgene waar de Hagenaars de afgelopen tijd veel moeite mee hadden, lukte tegen Almere City wel. Het is voor ADO de 22ste overwinning van het seizoen, die een vierde plek op de ranglijst oplevert. Volgende week maakt ADO de ruim 220 kilometer lange reis naar FC Emmen, dat al kampioen is.
Na afloop van de wedstrijd reikte ADO Den Haag de prijs uit voor beste speler van het seizoen. Sem Steijn, die aankomende zomer vertrekt naar FC Twente, mocht hem in ontvangst nemen. Thomas Verheydt ging met de topscorersprijs aan de haal, terwijl doelman Hugo Wentges werd benoemd tot talent van het jaar.

ADO Den Haag - Almere City FC: 1-0 (0-0)

  • 70. 1-0 Verheydt
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Janmaat (66. Asante), Amofa, Matthys, Kemper; Klas (66. Puclin), Breinburg, Steijn (82. Komljenovic); Pires (85. Catic), Verheydt, Kishna
Opstelling Almere City FC: Bakker, Van Vlerken, Hellstrup Jensen, Jacobs, Poll; Receveur (67. Resink), Post, Duijvestijn; Pouwels (67. Van Hoeven), Alhaft (82. Arweiler), Puriel (52 Zimmerman)
Scheidsrechter: Alex Bos
Gele kaart: Amofa, Steijn (ADO Den Haag), Resink (Almere City FC)
Rode kaart: -