ZZ Leiden klaar voor play-offs: Individuele prijzenregen bij BNXT Awards bevestiging voor topvorm

ZZ Leiden-sterspeler Worthy de Jong won twee nieuwe individuele hoofdprijzen
ZZ Leiden-sterspeler Worthy de Jong won twee nieuwe individuele hoofdprijzen © Orange Pictures
LEIDEN - Bij de BNXT Awards 2022 regende het individuele hoofdprijzen aan de kant van de basketballers van ZZ Leiden. Sterspeler Worthy de Jong (twee keer), trainer Geert Hammink en Asbjørn Midtgaard ontvingen persoonlijke onderscheidingen. Daarnaast sloten de Zuid-Hollanders de reguliere competitie uitstekend af, waardoor zij zich mogen opmaken voor de play-offs. ZZ Leiden maakt nog kans op twee titels.
De Leidenaren hebben de laatste wedstrijd van de competitie in stijl afgesloten: de Kangoeroes Basket Mechelen werden met 84-67 verslagen. De overwinning was alweer de derde op rij. Eerder dit seizoen moest de ploeg van Hammink nog zijn meerdere erkennen in Mechelen tijdens de uitwedstrijd. In de Sleutelstad ging het zaterdag uitstekend. Bij rust had ZZ Leiden al een kleine voorsprong te pakken: 42-38.
Vooral in het derde kwart blonken Jhonathan Dunn en Asbjørn Midtgaard uit en stond er met nog tien minuten te gaan een comfortabele 61-53 tussenstand op het bord. In het vierde kwart hielpen onder meer twee drie punters van Arunas Mikalauskas de thuisclub aan een overtuigende 84-67 zege. In totaal was de 'small forward' goed voor 21 punten.
ZZ Leiden-speler Asbjørn Midtgaard
ZZ Leiden-speler Asbjørn Midtgaard © Orange Pictures

Nieuwe opzet

In 2021 besloten de basketbalbonden van België en Nederland de handen ineen te slaan. In een nieuwe opzet strijden de twee landen om de BNXT League-titel. Zowel de Nederlandse en Belgische ploegen maakten eerst via een nationale competitie uit welke clubs zich wisten te plaatsen voor de Winnaarsronde en de Verliezersronde. In eigen land eindigde 'ZZ' op de tweede plaats, één punt achter de Heroes Den Bosch. Daarmee was plaatsing voor de Winnaarsronde een feit. De prestaties in de BNXT League waren net als in Nederland uitstekend: een fraaie derde plaats bleek de eindklassering.
Voordat de strijd om de BNXT League-titel losbarst, wordt eerst uitgemaakt welke teams zich tot kampioenen van de nationale competities kronen. Door de resultaten in de 'cross borderfase' mogen Hammink en consorten de kwartfinale overslaan. De winnaar van het tweeluik tussen Landstede Hammers en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord (zij eindigden op de respectievelijk negende en tiende plaats in de Winnaarsronde) is op 10 mei de tegenstander in Leiden. Dan wacht de eerste wedstrijd in een dubbele ontmoeting. Vervolgens wordt in de finale uitgemaakt welke club zich de beste van Nederland mag noemen. Als seizoenstoetje staat na afloop van de nationale play-offs dus de BNXT-play-offs op het programma. Daarin wordt bepaald welke club de eerste algehele kampioen van zowel Nederland als België wordt.

Twee individuele hoofdprijzen

De Jong behoort al seizoenen lang steevast tot de grote uitblinkers aan Leidse zijde. De 'shooting guard' bewijst ook op 34-jarige leeftijd nog lang niet versleten te zijn. Zaterdag mocht de in Suriname geboren Nederlander de volgende individuele hoofdprijzen aan zijn indrukwekkende palmares toevoegen. Tijdens de BNXT Awards 2022 werden de beste spelers van de nationale competitie en de 'cross borderfase' bekendgemaakt. De routinier kroonde zich tot Beste Verdediger van beide competities en werd daarnaast uitgeroepen tot Beste Speler van Nederland.
'Het is een eer', reageert De Jong op het gala na de volgende individuele prijs. In 2019 en 2020 werd hij al verkozen tot Beste Verdediger in de Europe Cup en ook in Nederland haalde de behendige basketballer talloze onderscheidingen binnen. 'De twee prijzen betekenen allebei veel voor me. Toch draait het uiteindelijk allemaal om het team. We gaan nu de play-offs in en zijn vol vertrouwen. Alle puzzelstukjes vallen op dit moment samen.' Het is nog onduidelijk of De Jong zelf aan de prijzenjacht van de Leidenaren kan bijdragen: hij staat momenteel buitenspel met een handblessure. 'Ik ben koppig, dus ik ben misschien eerder terug dan de dokters dat willen', vertelt hij breed grijnzend.

Afscheid

Begin april liet ZZ Leiden via een persbericht weten dat De Jong na afloop van dit seizoen afscheid neemt. 'Ik ben aan het kijken naar iets nieuws. Ik hoop de Olympische Spelen te halen, ik denk dat dat een mooie doelstelling is. We zien wat ik kan doen', vervolgt hij. De Jong is bezig aan zijn elfde seizoen in Leiden, over twee periodes uitgesmeerd. Daarin won hij onder meer drie landstitels. Voor de 1,93 meter lange basketballer is dat nog niet genoeg. 'Ik hoop dat we prijzen winnen en ik het team nog kan helpen', aldus De Jong.
'Het is wel terecht natuurlijk'
Hammink werd op zijn beurt uitgeroepen tot Beste Trainer van het Jaar van Nederland en Midtgaard vond zich terug in het Dream Team of the Year. Het is voor de oefenmeester voor de tweede keer op rij dat hij de eretitel wint. 'Het is wel terecht natuurlijk', reageert hij bij het ontvangst nemen van de prijs met een vette knipoog. 'Maar zonder grappen: het voelt goed. Vorig jaar werd ik ook al Coach van het Jaar, maar was er geen sprake van zo'n entourage. Er zijn hier prachtige mensen en goede basketballers. Het is heel bijzonder om deze prijs op zo'n plek in ontvangst te mogen nemen.'
ZZ Leiden-coach Geert Hammink werd opnieuw uitgeroepen tot Beste Trainer van Nederland
ZZ Leiden-coach Geert Hammink werd opnieuw uitgeroepen tot Beste Trainer van Nederland © Orange Pictures
Gevraagd naar de nieuwe competitie-opzet reageert Hammink enthousiast. 'Ik hou ervan. We hebben het 'aardig' gedaan in Europees verband en in de Gold League (de Winnaarsronde, red.) ook. Ik ben een ontzettende voorstander van dit format. Ik weet zeker dat deze competitie een veelbelovende toekomst tegemoet gaat.' In de Europe Cup gooide Leiden eerder dit seizoen hoge ogen en bleek de halve finale pas het eindstation. De latere winnaar Bahcesehir College was uiteindelijk over twee wedstrijden te sterk.