Promotie en degradatie in top amateurvoetbal: hoeveel ploegen degraderen rechtstreeks?

Yassin Kaabouni van ARC mag zich waarschijnlijk opmaken voor de nacompetitie
Yassin Kaabouni van ARC mag zich waarschijnlijk opmaken voor de nacompetitie © Orange Pictures
REGIO - Met nog zes speelrondes te spelen komen promotie en degradatie steeds dichterbij in de tweede en derde divisie. Tijd om in de regels van de KNVB te duiken. Belangrijkste wijziging dit seizoen: slechts één club degradeert rechtstreeks uit de tweede divisie en twee teams spelen nacompetitie.
Mis de ontknoping in de tweede en derde divisie niet. Samen met Rijnmond zijn we op Radio West (89.3 fm) vanaf 14.00 uur bij Noordwijk - Excelsior Maassluis, Quick Boys - Jong Sparta, ASWH - Katwijk en Koninklijke HFC - Rijnsburgse Boys.
Noordwijk, Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en Scheveningen lijken allemaal al veilig dit seizoen. De Scheveningers zijn het laagst genoteerde elftal op een negende plek. De mannen van trainer John Blok hebben maar liefst dertien punten voorsprong op een nacompetitieplaats.
De stand onderin in de tweede divisie:
  • 13. De Treffers - 36 punten
  • 14. TEC - 35 punten
  • 15. Jong Volendam - 33 punten
  • 16. Kozakken Boys - 26 punten
  • 17. GVVV - 22 punten
  • 18. ASWH - 19 punten
In de huidige stand zou ASWH rechtstreeks degraderen en moeten GVVV en Kozakken Boys nacompetitie spelen. Jong Volendam is geen concurrent voor de drie ploegen onderin. Net als voor Jong Sparta gelden er aparte regels voor de beloftenploegen. Alleen de zestien eerste elftallen uit de tweede divisie kunnen degraderen naar de derde divisie.

Lisse nog geen periodekampioen

Van de twee ploegen uit de tweede divisie die zich mogen opmaken voor de nacompetitie, zal er sowieso eentje na dit seizoen een niveautje lager spelen. Samen met maar liefst zes ploegen uit de derde divisie strijden ze voor één plek in de tweede divisie van het seizoen 2022/2023. Bij die acht ploegen zitten sowieso niet de twee kampioenen van de derde divisie zaterdag en derde divisie zondag. Die twee teams promoveren rechtstreeks naar de tweede divisie. De drie periodekampioenen uit derde divisie zaterdag en de drie ploegen uit de derde divisie zondag doen wel mee aan de play-offs.
De periodekampioenen in de derde divisie mogen zich dus wel opmaken voor een seizoenstoetje. Mocht huidig koploper FC Lisse geen kampioen worden, dan krijgen ze zeer waarschijnlijk een van de nacompetitieplekken vanwege hun hoge ranking. Dit omdat titelconcurrenten Sparta Nijkerk en Sportlust '46 wel een periodetitel op zak hebben en Lisse niet. Bij een kampioenschap van een van die twee teams gaat de periodetitel over op FC Lisse als die club het hoogst genoteerd staat op de eindranglijst.

Beloftenteams spelen eigen competitie

Even terugkomend op de beloftenelftallen. Voor Jong Sparta en Jong Volendam gelden andere regels. Jong Sparta staat momenteel vierde en kan promovoren naar de eerste divisie. Daarvoor moet het beloftenelftal nog wel twee plaatsen stijgen in de tweede divisie en moet een beloftenelftal uit de eerste divisie bij de onderste twee eindigen. Omdat dit niet gebeurd is, blijft Jong Sparta ook volgend seizoen actief op het derde voetbalniveau van Nederland.
Voor Jong Volendam staat er meer op het spel. De huidige nummer vijftien uit de tweede divisie moet in een rechtstreeks duel tegen de winnaar van de beloftencompetitie voor profteams uitmaken wie er volgend jaar in de tweede divisie speelt. Alleen als de Wijdbroeken hoger dan tiende plek eindigen, dan vindt het duel niet plaats. Een plek in het linkerrijtje levert een extra seizoen tweede divisie op.

Westlandia in zwaar weer

Als Jong Volendam zeventiende of achttiende wordt, dan speelt het volgend seizoen in de beloftencompetitie. Een wedstrijd tegen de winnaar van de beloftencompetitie hoeft dan niet plaats te vinden. Het kan zijn dat de winnaar van de beloftencompetitie niet in de tweede divisie wil spelen. Als de ploeg dit weigert dan mag Jong Volendam in de tweede divisie blijven.
Ook tussen de hoofdklasse en derde divisie is er een nacompetitie. Omdat beloftenelftallen niet mogen uitkomen in de derde divisie, doen alle achttien teams mee in de degradatiestrijd. De nummers zeventien en achttien van de derde divisie zaterdag en zondag degraderen rechtstreeks. Westlandia verkeert momenteel in zwaar weer in de derde divisie zondag. De ploeg uit Naaldwijk staat laatste. In de derde divisie zaterdag moet VVSB uitkijken. De Noordwijkerhouters staan op een vijftiende plaats.

ARC en Rijnvogels

De ploegen die als vijftiende en zestiende eindigen in de derde divisie mogen zich opmaken voor de nacompetitie. Daarin treffen ze teams uit de hoofdklasse. ARC uit Alphen aan den Rijn is sowieso verzekerd van een plekje in de play-offs. De zaterdaghoofdklasser pakte dit seizoen de tweede periode. Ook FC Rijnvogels is een gegadigde. De Katwijkers zijn wel afhankelijk van de resultaten die ploegen halen in de laatste vijf competitiewedstrijden.
In de hoofdklasse zondag zijn er ook enkele regioclubs die kans maken op extra wedstrijden na de reguliere competitie. SJC en HBS zijn nog volop in de race. De drukke meimaand zal uitwijzen welke ploegen we volgend seizoen op het hoogste amateurniveau zien spelen.