De vete tussen NAC en de familie Steijn: wat is er aan de hand?

Sem Steijn toont zijn middelvinger aan het NAC-publiek
Sem Steijn toont zijn middelvinger aan het NAC-publiek © Soccrates Images
DEN HAAG - Provoceren, dreigementen en een grote profclub in zwaar weer: het zijn de hoofdbestanddelen van de soap rond de Haagse familie Steijn en NAC Breda. Al bijna een jaar leven de supporters van de club uit Breda en het voetbalgezin op voet van oorlog met elkaar. Woensdag kwam er een aflevering bij. Vader Maurice gaat aangifte doen, omdat de familie is bedreigd nadat zoon Sem uitdagend juichte na zijn treffer namens ADO tegen NAC. Wat is er precies aan de hand?
Maurice Steijn is een gevestigde naam binnen het Nederlandse trainersgilde. De geboren Hagenees stond de afgelopen tien jaar onder andere succesvol aan het roer bij ADO Den Haag en VVV Venlo. Vooral bij die laatste club gooide hij hoge ogen door te promoveren en in de eredivisie goed te presteren. Niet gek dat het tobbende NAC Breda in de zomer van 2020 bij de oud-speler van de club uitkwam. Steijn had een kort avontuur bij Al-Wahda FC in de Verenigde Arabische Emiraten achter de rug en de Brabantse club was als vijfde geëindigd in de eerste divisie. Ver beneden de stand van een club die zich qua achterban met de subtop van Nederland kan meten.
In Breda komt Steijn bekenden uit de Haagse voetbalwereld tegen. Een maand voor zijn aantreden is Mattijs Manders directeur van NAC geworden. Een functie die hij eerder bij ADO Den Haag bekleedde. Samen zorgen Steijn en Manders voor een Haagse enclave in Brabant. Assistent-trainer van Steijn wordt Edwin de Graaf, een half jaar eerder was hij nog assistent-trainer in het Cars Jeans Stadion. Ook ADO-sterkhouders Lex Immers en Dion Malone worden naar West-Brabant gehaald. Daarnaast wordt scout Lex Schoenmaker junior aan het scoutingteam toegevoegd.

Strijd met familie Van Hooijdonk

Steijn begint succesvol aan zijn taak om NAC terug te brengen naar de eredivisie. De eerste zes wedstrijden worden allemaal gewonnen. Alleen dan duikt er een nieuwe coronagolf op. De stadions blijven leeg, spelers raken besmet en een negatieve tendens wordt ingezet. Er wordt van drie topteams uit de eerste divisie verloren en vooral de ervaren krachten krijgen daarbij de schuld. Daarnaast is Steijn niet overtuigd van publiekslieveling Sydney van Hooijdonk. De Haagse trainer ligt vaak met hem en vader Pierre in de clinch. Die strijd wordt een verbaal gevecht dat op de burelen van het Rat Verlegh Stadion en in de pers wordt uitgevochten.
Maurice Steijn in gesprek met Sydney van Hooijdonk
Maurice Steijn in gesprek met Sydney van Hooijdonk © Orange Pictures
Ondertussen jojoot NAC vanaf de winterstop tussen de derde en vijfde plek op de ranglijst. De vijf spelers die in januari worden gehaald, zijn geen aanwinst voor de selectie en volgens de achterban speelt de ploeg te defensief. Ook wordt in februari aangekondigd dat clubicoon Ton Lokhoff, vanaf 1 april technisch directeur wordt in Breda. 'Hij en ik botsten vanaf de eerste minuut op alle vlakken', zegt Steijn een paar maanden later tegen Voetbal International over de relatie met Lokhoff.

Tijdens het seizoen naar Ibiza

Wat niet meehelpt aan de beeldvorming van Steijn, onder de fanatieke Bredase achterban, is dat hij tijdens het seizoen een week naar Ibiza gaat. Dit terwijl corona in volle hevigheid losgaat. 'Ik ben in de zomer hierheen gekomen en heb daar mijn vakantie met mijn gezin voor afgebroken om direct te kunnen beginnen', zegt de Hagenaar daarover in een interview met het AD. 'Ik had daar nog wat zakelijke dingen lopen waarvoor ik lijfelijk aanwezig moest zijn. Dat moest voor 1 mei gebeuren.'
Dat hij na zijn reis in eerste instantie niet in quarantaine gaat, weegt ook zwaar voor de NAC-supporters. Uiteindelijk beslist Manders dat Steijn vijf dagen verplicht binnen moet blijven. Door het Ibiza-voorval staat de Hagenaar twee weken niet voor de groep en de play-offs naderen met rasse schreden.

Lokhoff vertrekt

In die play-offs doet de ploeg het goed. Zo wordt in de halve finale eredivisieclub Emmen verslagen. Vervolgens verliest NAC eind mei in de finale in de slotminuut van NEC. In het zicht van de haven mislukt de missie van Steijn. Die uitschakeling door de club uit Nijmegen is het begin van het einde voor Steijn bij NAC. De trainer en technisch directeur van de Bredase club raken steeds meer gebrouilleerd over de te varen koers en de raad van commissarissen van NAC wil dat de twee er samen uit komen. Dat mislukt, Lokhoff verlaat op 16 juni 2021 de club als eerste.
Tegenover Omroep Brabant vertelt de Clubraad van NAC hoe 'pijnlijk' het vertrek van Lokhoff is. 'Het verbaast ons dat het zo ver heeft kunnen komen. Heel Breda stond op de banken toen Ton werd aangenomen en nu is hij weg. Er zijn alleen maar verliezers.'

'Media en fans verantwoordelijk voor vertrek'

Drie dagen nadat Lokhoff de deur van het Rat Verlegh Stadion achter zich sluit, vertrekt ook Steijn bij de club uit Breda. De reden dat hij weggaat is tot op de dag van vandaag voer voor discussie. In eerste instantie brengt NAC in een persbericht naar buiten dat het gezin van Steijn is bedreigd door supporters. 'Onacceptabel', noemt de geplaagde trainer de bedreigingen in het schrijven. Ook wordt er door NAC gezegd dat media en fans mede verantwoordelijk zijn voor het vertrek van de Haagse oefenmeester.
Ton Lokhoff
Ton Lokhoff © Orange Pictures
Het punt van discussie komt voort uit een ultimatum dat supportersgroepen van NAC stellen. Ze eisen dat Steijn voor een bepaald tijdstip op een bepaalde dag zou worden ontslagen. Anders zouden er 'gepaste' acties volgen. Volgens de fans gaat het om ludieke acties. Aandeelhouders, commissarissen en directeur Manders zien het als een vorm van chantage en bedreiging.

Huis van Steijn bewaakt

De politie wordt op aanraden van de burgemeester van Breda ingeschakeld en volgens Omroep Brabant wordt op advies van het Openbaar Ministerie (OM) het huis van Steijn bewaakt. Zelf is de trainer op vakantie in Spanje. De gezinsleden die nog in Nederland zijn slapen gedwongen bij andere familieleden.
Een week nadat Steijn is vertrokken uit Breda, laat de politie weten dat er geen onderzoek naar de bedreigingen wordt gedaan. Tegen Omroep Brabant wordt gezegd dat de bedreigingen niet strafbaar zijn. Een maand na het plaatsen van het persbericht over het opstappen van Steijn trekt ook directeur Manders zijn keutel in. 'Onder druk is er een persbericht gestuurd over het vertrek van de trainer, die door de emoties van het moment niet de juiste toonzetting had', laat hij weten.

'Konden mijn veiligheid niet garanderen'

Steijn zwijgt over de situatie en kijkt vooral naar de prestaties van zijn zoon in het shirt van ADO Den Haag. Pas in december laat hij weten hoe hij de roerige junimaand heeft beleefd. Tegen Voetbal International zegt hij dat hij zelf nooit is bedreigd. 'Na de uitschakeling tegen NEC was ik met vakantie en toen kwamen er berichten door over een ultimatum. Vóór een bepaalde datum om twaalf uur moest ik weg zijn. Als je dan berichten krijgt dat kinderen van leden van de raad van commissarissen in hotels sliepen omdat ze bang zijn dat de ramen werden ingegooid; ik werd er niet vrolijk van. Maar ik was niet bang. Later belde Manders. Hij zat met de commissarissen. Ze konden mijn veiligheid tijdens de voorbereiding niet garanderen. Moest ik dat willen?'
Ook deelt Steijn in het interview een sneer uit aan de profclub. Het probleem is dat het niet lukte te promoveren, denkt hij. 'We hebben allemaal fouten gemaakt. Vervolgens botste ik met een paar NAC-iconen, van wie er eentje werkte als technisch directeur (Lokhoff, red.) en een bij de televisie (Van Hooijdonk, red). Dát resulteerde in een soort volksopstand tegen mij.'

Sem tegen NAC

De supporters zien Steijn als een van de oorzaken van het grauwe seizoen dat NAC dit seizoen speelt. Onder trainer Edwin de Graaf eindigt de ploeg als achtste met 59 punten, maar liefst 14 punten minder dan onder Steijn het jaar daarvoor. Wel mag NAC zich opmaken voor de nacompetitie. Daarin treft het in de eerste ronde ADO Den Haag, met in de gelederen Sem Steijn, zoon van Maurice.
De twee ploegen staan dinsdag voor het eerst tegenover elkaar en na 35 minuten voetballen schiet Sem ADO op voorsprong tegen NAC. Frustraties komen eruit bij de jonge middenvelder. Tegenover de harde kern van NAC gaat hij provocerend juichen. Daarna draait hij zich om en wijst hij met zijn vingers naar de achternaam Steijn op zijn shirt. Vervolgens toont hij ook nog zijn middelvinger aan de Bredase achterban. 'Dit vinden wij thuis heel lekker', zegt hij over zijn doelpunt na afloop.
Sem Steijn vierde de goal voor het vak met NAC-supporters
Sem Steijn vierde de goal voor het vak met NAC-supporters © Orange Pictures

Aangifte doen

Vader Maurice moet een dag later met zijn huidige club Sparta aantreden in de eredivisie. Na afloop van het met 2-0 gewonnen duel tegen PEC Zwolle zegt hij tegen ESPN dat hij en zijn familieleden zijn bedreigd na het doelpunt van zijn zoon tegen de Bredase club. 'Vannacht en vanmorgen is weer van alles bij ons binnengekomen aan dreigementen, die vorig jaar toch redelijk gebagatelliseerd werden door NAC-iconen en vooraanstaande journalisten die een NAC-hart hebben. Ik ga nu wel aangifte doen. Want wat vandaag is binnengekomen, ook richting mijn kinderen, dat tart alles.'
Beide ploegen staan zaterdag om 16.30 uur weer tegenover elkaar. ADO verdedigt een 2-1 voorsprong. Zelf zal Maurice Steijn er niet bij aanwezig zijn. Met zijn club Sparta reist hij dan naar Almelo, waar hij het zondag opneemt tegen Heracles. De Rotterdammers kunnen nog de nacompetitie in en misschien komt Steijn daar wel een oud werkgever tegen.
Maurice Steijn over bedreigingen aan zijn adres nadat zoon Sem tegen NAC Breda scoorde