ADO stap dichter bij eredivisie na overwinning op NAC

Amar Catic (r) speelt de bal langs Moreno Rutten (l)
Amar Catic (r) speelt de bal langs Moreno Rutten (l) © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de halve finale bereikt van de play-offs om promotie naar de eredivisie. Nadat NAC in Breda al met 1-2 werd verslagen, maakte ADO het in eigen huis met 2-1 af. FC Eindhoven is in de volgende ronde de tegenstander.
'We gaan er alles aan doen om de halve finale te bereiken. Al moeten we sterven op het veld.’ Doden vielen er uiteindelijk niet, maar de woorden van ADO Den Haag-trainer Giovanni Franken waren voorafgaand aan de wedstrijd tegen NAC Breda glashelder. Doorgaan naar de volgende ronde van de play-offs om promotie naar de eredivisie was voor zijn ploeg de enige optie.
Met vuurwerk, volle tribunes en hoge verwachtingen was ADO het aan haar aanhang verplicht om het in eigen huis af te maken tegen NAC. Na de 1-2 winst in Breda, waarbij de jarige invaller Sacha Komljenovic uitgroeide tot ‘man van de wedstrijd’ door diep in blessuretijd de beslissende treffer binnen te schieten, had ADO op voorhand aan een gelijkspel genoeg.

Verheydt op de bank

Bij NAC hadden oud-ADO-spelers Danny Bakker en Dion Malone een flinke meevaller. Door het ontbreken van topscorer Thomas Verheydt, die wegens een rugblessure op de bank begon, hadden de centrale verdedigers met Sem Steijn als tegenstander een eigen springplank. De grootste kans in de eerste helft voor het 20-jarige talent was na 40 minuten. Een voorzet van Xander Severina kwam net niet aan, waardoor de tot spits getransformeerde middenvelder niet aan afronden toekwam.
Severina was vlak daarvoor als vervanger van Felipe Pires binnen de lijnen gekomen, wat betekende dat de complete Haagse voorhoede ontbrak. Naast bankzitter Verheydt miste ADO smaakmaker Ricardo Kishna, die dinsdag in de uitwedstrijd geblesseerd was geraakt aan zijn bovenbeen.

Wentges met de borst

Bij de bezoekers uit Breda startte Mario Bilate in de spits. Via een ultieme redding met zijn borst voorkwam doelman Hugo Wentges, die deze week te horen kreeg dat hij bij de voorselectie van Jong Oranje zit, dat de spits zijn tweede kans van de wedstrijd wel succesvol zou afronden. Nadat Bilate eerder al de lat raakte, scheelde het niet veel of NAC had de openingstreffer van de wedstrijd gemaakt.
NAC moest op zoek naar de openingsgoal, maar trof met Wentges, die rust uitstraalde, een sta-in-de-weg. Een kanonskogel van Kaj de Rooij vanaf de rand van het strafschopgebied belandde recht in de handen van de doelman. Een paar minuten later zag Wentges er minder goed uit. Een verdwaalde dwarrelbal van Ezechiel Banzuzi belandde voor de tweede keer in de middag op de Haagse lat.

Uit de tegenstoot

Het werd ‘ouderwets’ gezellig in het Cars Jeans Stadion. Het was nota bene een oud-ADO-speler die het publiek in extase bracht. De ruimtes werden groter voor ADO, waar effectief van werd geprofiteerd. Dion Malone probeerde een voorzet van de pijlsnelle Amar Catic weg te glijden, maar verschalkte daarmee onbedoeld zijn eigen doelman. Dhoraso Klas besliste de kwartfinale definitief door vlak daarna uit een soortgelijke tegenstoot de 2-0 te maken. NAC was verslagen, want dichterbij dan een treffer van Ezechiel Banzuzi kwamen de bezoekers niet meer.
De ADO-spelers mogen nog even wachten met het boeken van hun vakanties, want aanstaande dinsdag wacht in eigen huis FC Eindhoven, dat dit seizoen op de derde plaats eindigde. Volgende zaterdag staat de return van de halve finale op het programma.

ADO Den Haag - NAC Breda: 2-1 (0-0)

  • 76. 1-0 Malone (eigen doelpunt)
  • 79. 2-0 Klas
  • 93. 2-1 Banzuzi
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Janmaat (53. Asante), Amofa (87. M. Mulder), Matthys, Kemper; Klas, Breinburg, Puclin, Steijn (85. Rodriguez); Pires (39. Severina), Catic (85. Komljenovic)
Opstelling NAC Breda: Olij; Adiléhou, Maria, De Rooij, Velanas (67. Banzuzi), Bakker, Malone, Rutten, Van Schuppen, Bilate, Welat
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Gele kaart: -
Rode kaart: -