ZZ Leiden na nipte overwinning naar finale Nederlands kampioenschap

Kevin Bleeker van Landstede Hammers (L) in duel met Asbjorn Midtgaard van ZZ Leiden
Kevin Bleeker van Landstede Hammers (L) in duel met Asbjorn Midtgaard van ZZ Leiden © Orange Pictures
LEIDEN - ZZ Leiden gaat zich opmaken voor de finalereeks om de nationale basketbaltitel tegen aartsrivaal Heroes Den Bosch. Ook wedstrijd nummer drie in de halve finale tegen Landstede Hammers uit Zwolle is gewonnen door het team van Geert Hammink. In eigen huis werd het 71-69 voor de regerend landskampioen.
Hammink benadrukt na afloop het positieve resultaat. '3-0 is heel goed', zegt hij tegen mediapartner Sleutelstad. Daarmee doelt hij op de vorige wedstrijden van ZZ die met overtuiging werden gewonnen van de tegenstander uit Overijssel.
Leiden begint in eigen huis goed aan de wedstrijd tegen het team uit Zwolle. Vooral de na dit seizoen vertrekkende vedette, Worthy de Jong, wordt luidkeels aangemoedigd door het publiek. Maar het spel is nog niet helemaal top. De van een blessure terugkerende De Jong zegt dat hij eigenlijk nog wat tijd nodig heeft om te herstellen, maar hij is blij weer mee te kunnen spelen. 'Tegen Den Bosch zal het beter moeten.'

'Laatste kwart maakt Leiden het zichzelf lastig'

Leiden voert het eerste gedeelte van de wedstrijd de boventoon, maar in het derde kwart komt Landstede Hammers steeds dichterbij. De gasten pakken zelfs even een minieme voorsprong. Dan komt ZZ Leiden terug in het spel en wordt er ook weer meer gescoord. Met een stand van 70-56 op het bord in de laatste minuten lijkt er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg uit de Sleutelstad.
Leiden laat Zwolle in het laatste kwart echter heel dicht naderen en het komt uiteindelijk op de laatste seconden aan. Met 71-69 pakt Leiden toch de volle winst en mag de ploeg door naar de finale van de Nederlandse play-offs. Daar is Heroes Den Bosch de tegenstander.

'Alles doen aan weer een 3-0'

Zaterdag 21 mei is de eerste wedstrijd tegen de Brabanders in de Vijf Meihal. Coach Hammink wil niet teveel loslaten over die reeks. 'Het allerpositiefste scenario is dat we weer met 3-0 winnen. Of dat gaat lukken weten we niet, maar we gaan er wel alles aan doen.'