Geen huldiging voor VV Katwijk op gemeentehuis bij kampioenschap

De spelers van Katwijk tonen de schaal aan het publiek tijdens de huldiging in 2018
De spelers van Katwijk tonen de schaal aan het publiek tijdens de huldiging in 2018 © Orange Pictures
KATWIJK - VV Katwijk wordt niet op het gemeentehuis gehuldigd bij een kampioenschap komende zaterdag. De gemeente wil niet dat de club vlak na de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis het bordes opgaat, maar pas op woensdag 25 mei. De voetbalclub heeft dit aanbod afgewezen. Er zal nu een feest worden gehouden op sportpark De Krom. 'Een grote domper en een smetje op een kampioenschap', noemt de club het.
De dag die de gemeente voorstelt, woensdag 25 mei, is opvallend, VV Katwijk had eerder een wedstrijd tegen IJsselmeervogels op die datum. Die is na lang wikken en wegen verzet naar dinsdag 24 mei. Feyenoord speelt namelijk woensdagavond de Conference League-finale tegen AS Roma.
De gemeente schrijft dat 'de laatste maanden is gebleken dat het vieren van een grootschalig voetbalevenement niet kan zonder begeleiding vanuit de politie'. Komende zaterdag zijn er volgens de gemeente te weinig agenten beschikbaar om de huldiging 'veilig en verantwoord te laten plaatsvinden'. Daarmee doelt de gemeente op de eerdere supportersrellen tussen fans van Katwijk, Rijnsburgse Boys en Quick Boys.

Eerste kampioenschap sinds drie jaar

'Bij een kampioenschap hoort een feest en een huldiging', zegt burgemeester Visser in een reactie. 'Maar dit moet wel veilig kunnen. De gemeente biedt een alternatief door de huldiging op 25 mei te organiseren. Net als bij andere verenigingen daags na het kampioenschap. Ik zou het jammer vinden als de club hier geen gebruik van maakt.'
VV Katwijk kan komende zaterdag kampioen worden als ze de uitwedstrijd bij Excelsior Maassluis winnen. Dat club is dan de eerste kampioen op het hoogste amateurniveau sinds drie jaar. De afgelopen twee jaar werd de competitie vanwege corona voortijdig afgebroken.

Heel de week overleg

Afgelopen weekend had de burgemeester al kenbaar gemaakt aan de voetbalclub dat een huldiging op het bordes er niet inzat. Vervolgens is er een week lang overlegd om te kijken of er toch een mogelijkheid was om zaterdagavond een feest te vieren met de fans voor het gemeentehuis. Daar is vrijdagochtend dus definitief een stokje voor gestoken, met woensdag als alternatief.