Verheydt maakt wondergoal voor vechtend ADO in gewonnen heenwedstrijd tegen FC Eindhoven

DEN HAAG - ADO Den Haag heeft de eerste halve finale in de play-offs om promotie naar de eredivisie met 2-1 gewonnen van FC Eindhoven. Dhoraso Klas en Thomas Verheydt waren verantwoordelijk voor de Haagse doelpunten. Vooral de wonderkopbal van de van een blessure herstelde spits was van grote schoonheid. Aanstaande zaterdag staat de return op het programma.
Dmitry Bulykin, Mike Havenaar en Bjørn Johnsen. Het heeft ADO Den Haag de afgelopen jaren niet tegengezeten met spitsen die 'behoorlijk' konden koppen. Maar wat het Haagse publiek dinsdagavond in een bomvol Cars Jeans Stadion zag, was uitzonderlijk. Een spits die een voorzet van een meter of vijftien verwijderd van het doel snoeihard tegendraads in de verre kruising knikte. Thomas Verheydt deed datgene waar tientallen spitsen alleen maar van kunnen dromen: vliegen.
Het was na een klein halfuur de 2-0 in een wedstrijd waarin het niet veel had gescheeld of de bezoekers uit Eindhoven waren op een voorsprong gekomen. Niet voor niets werd al na vijf minuten 'supâhkeepâh' vanaf de tribune gescandeerd. Dit keer niet naar publiekslieveling Hugo Wentges, die wegens ziekte ontbrak, maar naar Alessandro Damen, die zijn basisplaats meer dan waarmaakte.

Vechtvoetbal

De ADO-spelers noemden FC Eindhoven voor de aftrap 'een stugge ploeg'. Giovanni Franken en zijn mannen zouden een grote kluif hebben aan het 5-2-3-systeem dat de Eindhovenaren hanteren. De openingstreffer van Dhoraso Klas, die in de kwartfinale van de play-offs tegen NAC Breda ook al belangrijk was, kwam dan ook als een welkome verrassing. Na een kwartier verzilverde hij de eerste kans voor de thuisploeg door de bal snoeihard in het doel te pegelen.
Net als in de wedstrijden tegen NAC legde ADO het vechtvoetbal op de mat dat Franken graag van zijn ploeg verlangt. De ploeg uit de Lichtstad werd gedwongen tot het maken van fouten, mede door het feit dat ADO vaak net iets eerder bij de bal was. Toen Verheydt na rust goed zijn lichaam in de strijd gooide, kon Amar Catic uithalen. Zijn kiezelharde schot vloog over het Eindhovense doel.

Sleegers brengt spanning terug

De jarige Damen, die zijn 32ste verjaardag vierde, liet met meerdere reddingen zien dat hij niet van plan was om op zijn verjaardag cadeautjes weg te geven. Op een schot van Joey Sleegers vanaf de strafschopstip was hij echter kansloos. Hervé Matthys had even daarvoor het been van invaller Justin Ogenia aangetikt, waarna Jochem Kamphuis resoluut naar de stip wees.
Amper een paar minuten later was Damen opnieuw kansloos op een schot van Sleegers, maar ditmaal schoot Jamal Amofa, wiens contract deze zomer niet wordt verlengd, hem te hulp. Op de lijn voorkwam hij dat de zwervende Sleegers in een paar minuten de wedstrijd compleet kon omdraaien. Er stonden nog een aantal spannende minuten te wachten.

Goede uitgangspositie

ADO vocht voor wat het waard was en ging zelfs, terwijl de bezoekers jacht maakten op de gelijkmaker, op zoek naar de 3-1. Doelman Nigel Bertrams zorgde ervoor dat de marge bleef beperkt tot één doelpunt.
Aankomende zaterdag reist ADO af naar het Jan Louwers Stadion, waar het om 16.30 uur haar voorsprong hoopt te verdedigen. Mocht de finale worden gehaald, dan treft het daarin Excelsior Rotterdam of Heracles Almelo. De Heraclieden eindigden dit seizoen op de zestiende plaats in de eredivisie.

ADO Den Haag - FC Eindhoven: 2-1 (2-0)

  • 15. 1-0 Klas
  • 28. 2-0 Verheydt
  • 73. 2-1 Sleegers (strafschop)
Opstelling ADO Den Haag: Damen; Asante, Amofa, Matthys, Kemper; Breinburg (73. Puclin), Klas, Steijn; Pires, Verheydt, Catic (81. Severina)
Opstelling FC Eindhoven: Bertrams; Vermeulen, Amevor, Peijnenburg, Seedorf, Dahlhaus; Verreth (15. Van Sol), De Keersmaecker; Sleegers, Brym (71. Ogenia), Van der Sande (66. Racz)
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Gele kaart: Matthys, Verheydt (ADO Den Haag) Brym, Vermeulen, Van Sol (FC Eindhoven)
Rode kaart: -