Einde aan pijnlijk dossier: clubicoon Robert Zwinkels verlaat ADO na dit seizoen

Robert Zwinkels
Robert Zwinkels © Soccrates Images
DEN HAAG - De wegen tussen ADO Den Haag en keeper Robert Zwinkels scheiden zich na dit seizoen. De 39-jarige Westlander staat al sinds 2005 onder contract bij de Haagse club. 'Robert is een icoon en heeft veel betekend voor de club', zegt ADO-directeur Edwin Reijntjes.
Sinds de komst van trainer Brood in oktober 2021 maakte Zwinkels nauwelijks nog deel uit van de Haagse selectie. In de eerste periode trainde de doelman nog wel mee, maar vanaf het begin van dit seizoen kreeg de keeper te horen dat er geen ruimte meer was voor hem binnen de selectie. Koopmans en twee jonge keepers kregen de voorkeur. Eind vorig jaar meldde Zwinkels zich ziek.
'Ik ben blij dat we eruit zijn na alles wat er is gebeurd', zegt Reijntjes. 'Dat we op een normale manier doorkunnen en elkaar de hand kunnen schudden als we elkaar weer zien.'

Terugkeer gaat niet door

Zwinkels zijn naam werd veel genoemd toen eerste doelman Luuk Koopman in januari met een blessure uitviel. Volgens toenmalig trainer Brood was er geen sprake van dat Zwinkels onder de lat zou plaatsnemen. 'Die kan niet keepen', zei de trainer toen. 'Dat komt voort uit een situatie van vorig jaar. Dat is beleidsmatig. Dat is geen optie.'
Doelman Zwinkels had een contract voor onbepaalde tijd. Dat hield in dat hij na zijn carrière als actief profvoetballer verder zou gaan in een andere functie binnen de Haagse club. Dat gaat door de contractontbinding niet door.
Zwinkels kwam in de zomer van 2005 over vanuit de jeugdopleiding van Ajax. In de zestien seizoenen die hij vervolgens onder contract stond, was hij drie jaar basisspeler. De rest van die tijd vulde hij zonder morren als reservekeeper. In totaal keepte Zwinkels 155 wedstrijden voor ADO.