Superieur Katwijk is kampioen van tweede divisie

Bart Sinteur juicht na een doelpunt voor Katwijk
Bart Sinteur juicht na een doelpunt voor Katwijk © Orange Pictures
KATWIJK - De vlag kan alsnog uit bij VV Katwijk. Ondanks de nederlaag eerder op de zaterdag tegen Excelsior Maassluis (1-0) is 'Kattuk' dankzij puntverlies van de achtervolgers alsnog de kersverse kampioen van de tweede divisie. Het verlies van Jong Sparta tegen De Treffers gaf de doorslag en betekent dat de Oranjehemden niet meer te achterhalen zijn. De ploeg van trainer Anthony Correia heeft met nog drie wedstrijden te spelen, tien punten voorsprong op de nummer twee.
Vol goede moed reisden dertien bussen vol Katwijk-supporters af naar Maassluis om 'hun' team kampioen te zien worden. Ondanks dat het uitduel wel een thuiswedstrijd op De Krom leek, werden de ruim 1300 fans teleurgesteld. Al na tien minuten knalde Gabri Urbanus uit een vrije trap de 1-0 tegen de touwen. Meer treffers werden er niet gemaakt, waardoor de schaal nog niet uitgereikt kon worden.
Katwijk-spelers Blokland en Susan 'genieten' van de titel
Doordat alle drie de gegadigden (Koninklijke HFC, Jong Sparta Rotterdam én HHC Harderberg) verloren, eindigt de schaal nu alsnog na speelronde 31 in het Zuid-Hollandse vissersdorp. SSV Scheveningen won verrassend met 2-1 van HHC, Jong Sparta ging onderuit op bezoek bij De Treffers met 2-1 en HFC ging met 2-3 in eigen huis ten onder tegen Spakenburg.
Drie weken geleden keek Katwijk tijdens de uitwedstrijd tegen hekkensluiter ASWH tegen een 1-0 achterstand aan. Om toch nog een overwinning uit het vuur te slepen, moest er gewisseld worden. Trainer Anthony Correia kon bij de reserves kiezen uit Marciano Mengerink, Killian van Mil en Hugo Botermans. Allemaal spelers die bij het merendeel van de andere tweede divisieclubs een basisplaats zouden hebben gehad.
Uiteindelijk was het Van Mil die met een hattrick binnen tien minuten zorgde voor een 1-3 overwinning van de lijstaanvoerder. Het was een mooie toevoeging aan zijn totaal van veertien treffers, waarmee hij clubtopscorer is. Ook Mengerink en El Azzouti hebben dit seizoen de dubbele cijfers bereikt. Het geeft de kracht van de kampioen weer. Van het aantal topspelers waarover Correia kan beschikken, kunnen andere clubs alleen maar dromen.

Grote voorsprong nam af

In de eerste seizoenshelft liet Katwijk zien dat het de potentie optimaal benutte. Toen begin december de competitie voor drie maanden werd onderbroken vanwege corona, stond Katwijk fier bovenaan. Veertien wedstrijden gespeeld, waarvan twaalf werden gewonnen, en eentje werd gelijkgespeeld. De enige nederlaag was tegen Rijnsburgse Boys. De spelersgroep van de Oranjehemden had toen net gehoord dat verzorger Frans Albers was overleden.
Een winter zonder voetbal deed Katwijk geen goed. De grote voorsprong van tien punten nam door vele gelijkspellen en nederlagen snel af. HHC Hardenberg en Koninklijke HFC kwamen zelfs tot vier punten. Alleen waar Correia het lukte om het oranje schip weer recht te trekken, bleven de concurrenten dobberen, Binnen drie wedstrijden was er weer een groot gat waardoor Katwijk drie wedstrijden voor het einde het kampioenschap kan vieren.

Geen huldiging op gemeentehuis

Enige minpunt is dat er geen huldiging op het gemeentehuis van Katwijk zal plaatsvinden. De burgemeester van het kerkdorp heeft niet genoeg agenten beschikbaar. Daarom zal aanvoerder Robbert Susan op het sportpark de schaal aan de supporters tonen.
Excelsior Maassluis - VV Katwijk: 1-0 (1-0)
  • 1-0 Gabri Urbanus