FC Lisse kroont zich tot kampioen van derde divisie: 'Het mooiste wat er is'

De ploeg uit de Bollenstreek keert na vier jaar terug op het hoogste amateurniveau
De ploeg uit de Bollenstreek keert na vier jaar terug op het hoogste amateurniveau © Orange Pictures
LISSE - FC Lisse heeft zich tot kampioen van de derde divisie gekroond. Op sportpark Ter Specke werd Staphorst met 3-1 verslagen, waardoor de Bollenstreekclub niet meer te achterhalen is door de concurrenten. 'In de bespreking vooraf zag ik al wat strakke koppies', zegt de glunderende trainer Raymond Bronkhorst na afloop. 'En dat ze het dan zo afmaken, is fantastisch.'
Samenvatting kampioenswedstrijd FC Lisse - VV Staphorst
'Voor de aftrap zie je al die mensen met spandoeken, vuurwerk en slingers. Dan is dit geweldig', aldus Bronkhorst. 'Als speler is dit het mooiste wat er is, maar voor mij als trainer was het misschien nog wel iets spannender. Je hebt het namelijk, op wat wissels na, niet meer in de hand. Hier hebben we met z’n allen zo naar uitgekeken. Dan is het mooi om dit samen met de hele staf te vieren.'
Emmer met ijs voor succescoach Raymond Bronkhorst: 'Schone kleren in de auto'
Toon Zwetsloot schoot de thuisploeg op voorsprong, waarna Stan Haanstra de gelijkmaker maakte. Door de 2-1 van Enzo Stroo en nog een treffer van Zwetsloot, konden de kurken van de fles.
Dolle vreugde na de gewonnen kampioenswedstrijd van FC Lisse

Dromen over kampioenswedstrijd

'Twee doelpunten in de kampioenswedstrijd, daar droomt iedereen van', blikt Zwetsloot terug op de middag. 'Voor het slapen gaan, heb je het al in je hoofd dat je hoopt te scoren en dan gebeurt het twee keer. Je ziet aan de blijdschap hoeveel het met iedereen doet. Nu ben ik mij er nog niet helemaal van bewust. Maar dat zal later nog komen.'
Enzo Stroo, die zich momenteel met 23 treffers topscorer van FC Lisse mag noemen, denkt dat de kracht van zijn ploeg de stabiliteit is. Hij zegt de Lissenaren nooit een hele reeks slecht te hebben zien spelen.

'Geweldige groep'

'Deze wedstrijd spookte al de hele week door mijn hoofd en hier heb ik iedere dag aan gedacht. Dat het dan eindelijk lukt met zo’n geweldige groep, is fantastisch.'
Kevin van der Zwet treedt in voetsporen van vader Leon met eerste titel
Door het kampioenschap speelt FC Lisse volgend seizoen weer in de tweede divisie, de competitie waar de club in 2018 uit degradeerde. Na een zwak eerste seizoen vier jaar geleden en twee door corona afgelasten voetbaljaren, vond Lisse dit jaar met horten en stoten de weg naar de titel.

Tien wedstrijden ongeslagen

De 6-2 nederlaag tegen Barendrecht op 2 april zal alles en iedereen bij FC Lisse nog helder voor de geest staan. Een ongekende afstraffing voor de ploeg van trainer Raymond Bronkhorst, die vooral in de eerste seizoenshelft wisselvallig presteerde. De seizoenstart was dramatisch. Nul punten uit twee wedstrijden was de schamele oogst voor de kersverse kampioen van de derde divisie. Vanaf de zesde speeldag verbeterden de prestaties en wist Lisse zestien punten uit zes duels te halen.
'Kale kletser' Tom Noordhoff over kampioenschap FC Lisse: 'Vooraf niet verwacht'
De verliesbeurt heeft - zo blijkt het - de 'koppies' de goede kant op gezet. De elf wedstrijden daarna bleef de club ongeslagen. In die periode werd acht keer de volle buit verzameld en werd er drie keer gelijkgespeeld.

Kantelpunt

In die fraaie reeks zaten wedstrijden tegen directe concurrenten Sportlust '46 en Sparta Nijkerk. Die duels plaveiden de weg uiteindelijk naar het kampioenschap. Over geluk had 'Lis' in die duels niet te klagen, onder meer dankzij een dubieuze rode kaart voor Kesly den Haag won de Bollenstreekclub met 0-2 van Sportlust. Drie doelpunten in blessuretijd zorgden voor een 4-2 overwinning op Sparta Nijkerk.
Teller van topscorer Enzo Stroo stopt bij 23 treffers: 'Groot neusje voor de goal'
Beide concurrenten waren verslagen en Lisse kon alleen naar de titel. Een hecht collectief met enkele opvallende spelers zoals de scorende verdediger David Verweij en clubtopscorer Enzo Stroo zorgen voor de schaal. Daarmee keert Lisse terug op het hoogste amateurniveau, waar in het verleden zoveel successen werden gehaald.
FC Lisse - Staphorst: 3-1 (2-1)
  • 1-0 Toon Zwetsloot
  • 1-1 Stan Haanstra
  • 2-1 Enzo Stroo
  • 3-1 Toon Zwetsloot