Eerste duel in strijd om landskampioenschap gaat verloren voor basketballers van ZZ Leiden

ZZ Leiden-trainer Geert Hammink geeft instructies
ZZ Leiden-trainer Geert Hammink geeft instructies © Orange Pictures
LEIDEN - In de eigen Vijf Meihal heeft ZZ Leiden het eerste duel in de strijd om de landstitel verloren van de Heroes Den Bosch. De Brabanders waren met 83-92 te sterk in de Sleutelstad. Daardoor is het begin aan de 'best-of-five'-reeks slecht voor de ploeg van trainer Geert Hammink.
In het eerste bedrijf was Den Bosch de bovenliggende partij. Twee keer wist zestienvoudig landskampioen een voorsprong van tien punten te pakken, maar even zo vaak wist Leiden die achterstand te verkleinen. Bij rust stond er een 43-47 tussenstand op het scorebord.
Vooral in het derde kwart maakte 'ZZ' een sterke indruk. Het gat werd gedicht en in het vierde kwart kwamen de Leidenaren zelfs even nog even voor te staan. Genoeg voor een overwinning was het niet. Uiteindelijk braken de vele gemiste kansen de thuisploeg op. Den Bosch ging efficiënter om met de mogelijkheden. Grote uitblinker was Austin Price van de bezoekers: hij nam liefst 26 punten voor zijn rekening.
ZZ Leiden-routinier Worthy de Jong juicht na een score
ZZ Leiden-routinier Worthy de Jong juicht na een score © Orange Pictures

Thuisvoordeel verspeeld

Ondanks de nederlaag is de titel nog niet uit zicht. Er zijn mogelijk nog vier wedstrijden om de situatie om te draaien. Toch overheerst de teleurstelling. 'Dat was wel een domper, ja', geeft routinier Worthy de Jong aan in gesprek met mediapartner Sleutelstad. 'Het is extra jammer, omdat we ons thuisvoordeel nu hebben verspeeld. Maar we houden alle vertrouwen in de komende wedstrijden.'
Geert Hammink was meer uitgesproken dan de afzwaaiende ZZ Leiden-'schooting guard'. 'Den Bosch was gewoon beter. We kunnen alleen maar hopen dat dat maandag (returnwedstrijd in Den Bosch, red.) niet zo is', vertelde de coach aan het medium.