ADO-speler Steijn: 'Ik ben in winterstop gebleven met één doel: promoveren met ADO'

Steijn en Wentges vieren feest na behalen finale
Steijn en Wentges vieren feest na behalen finale © Angelo Blankespoor
DEN HAAG - ADO Den Haag is twee wedstrijden verwijderd van promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Giovanni Franken neemt het in de finale op tegen Excelsior. De beste over twee wedstrijden keert terug op het hoogste niveau van Nederland. 'Hier droom je aan het begin van het seizoen van. En nu mag het, de finale spelen. Nu gaan we er vol voor, vol voor de promotie', blikt middenvelder Sem Steijn vooruit op de finale.
'Ik ben in de winterstop gebleven met één doel: met ADO promoveren. Daar krijgen we nu een hele mooi kans voor. Ook wilde ik graag dat de laatste wedstrijden het stadion vol zou zitten. En dat zit het nu', vervolgt de jongeling die aan het einde van het seizoen de overstap naar FC Twente maakt.
Kaarten voor het uitvak waren zondag binnen no-time uitverkocht. Ook de return was binnen drie uur uitverkocht. 'Ik was op een verjaardag en zag dat op mijn telefoon voorbij komen. Dat is natuurlijk super gaaf. Je leest ook veel reacties op internet. Dan heb je nog meer zin om die wedstrijd te spelen. Ook dinsdag is de wedstrijd uitverkocht. Dat motiveert alleen maar', zegt Steijn.
‘Wij dromen al het hele seizoen van de finale en nu staan wij er, we gaan vol voor promotie’
'Je merkt dat het enorm leeft. Zondag was ik een broodje eten in de stad. Dan word je veel aangesproken. Je ziet meer vaantjes in auto's hangen, je ziet dat meer mensen ADO-shirts dragen. Het leeft', vervolgt Steijn.
Ook verdediger Tyrese Asante kijkt uit naar het treffen met Excelsior. 'Ik heb misschien een minuut op een wolk gezeten, dat was na het vieren met de fans dat we de finale gehaald hebben. Daarna ging de focus gelijk op Excelsior. Het echte genieten zal denk ik achteraf komen', zegt de 20-jarige rechtsback.

'Ik ervaar de finale niet als druk'

'Wij zijn in de play-offs een hecht team geworden. Dat daar uit voort vloeit dat wij een vechtmachine zijn geworden, is alleen maar mooi. Hoe dat ontstaat? Ik denk door het verloop van ons seizoen. Het was geen makkelijk jaar. Dat maakt je als groep hechter. En onverstoorbaar. Dat is het stukje dat we dit seizoen wel hebben meegekregen. Ondanks alles gewoon doorgaan met je werk', zegt Asante.
'Ik ervaar de finale niet als druk, maar ik ervaar het als heel graag willen spelen en willen promoveren. Ik zou het heel gaaf vinden om in mijn laatste wedstrijd voor ADO Den Haag te promoveren. Hoe ik mijn hoofd koel houd? Ik ben een nuchtere jongen toch, ik benader het gewoon als een normale wedstrijd', vult Steijn aan.
'‘Ik heb misschien een minuut op een wolk gezeten, daarna focus op Excelsior'
Wat naast de vechtersmentaliteit opvalt aan ADO, is de onverstoorbaarheid. 'Wij hebben zoveel meegemaakt dit seizoen, van tankpassen die niet werkten, tot punten in mindering, noem het allemaal maar op. Bijna failliet. Dat wen je er wel aan. Als je zo'n seizoen kan afsluiten met promotie. Wij hebben al een top seizoen met een super gave groep, maar dat wil je natuurlijk nog mooier afsluiten', zegt de creatieve middenvelder.
Aan eventuele festiviteiten zondagavond wil Steijn nog niet denken. 'Nee, ik ben bijgelovig, ik denk daar nog niet aan. Mijn genietmoment komt ook pas zondag, als we gewonnen hebben. Ik heb in de gehele play-offs nooit verder gekeken dan de volgende wedstrijd. '

Vermoedelijke opstelling

ADO Den Haag start vermoedelijk met hetzelfde elftal als in de return tegen FC Eindhoven. Dat betekent dat verdediger Daryl Janmaat wel bij de selectie zit, maar start op de bank. Of aanvaller Ricardo Kishna van de partij is, moet nog blijken. Hij trainde maandag een deel van de training mee, maar kampt nog altijd met klachten aan zijn bovenbeen.
Vermoedelijke opstelling Excelsior - ADO Den Haag
Vermoedelijke opstelling Excelsior - ADO Den Haag © Omroep West