Kaarten ADO-finale peperduur aangeboden op Marktplaats

Een ADO-fan
Een ADO-fan © Soccrates Images
DEN HAAG - De kaarten voor de allesbeslissende finale tussen ADO Den Haag en Excelsior Rotterdam waren zondag binnen drie uur uitverkocht. Sommige kaarten zijn alleen niet voor eigen gebruik gekocht, maar worden doorverkocht op Marktplaats. Daarvoor moet je wel heel diep in de buidel tasten. 'Een kwalijke zaak', zegt een woordvoerder van de Haagse voetbalclub tegen mediapartner Den Haag FM.
ADO Den Haag speelt zondag 29 mei in de finale tegen Excelsior Rotterdam om een plek in de Eredivisie. Voor die wedstrijd ging afgelopen zondag de kaartverkoop van start om 13.30 uur. Nog geen drie uur later meldde de Haagse voetbalclub dat alle tickets waren uitverkocht. 'We kijken uit naar een vol Cars Jeans Stadion als ADO Den Haag haar beslissende wedstrijd gaat spelen in de finale van de play-offs', vertelt een woordvoerder tegen Den Haag FM.
Maar niet alle kaartkopers gaan zondag zelf genieten van de spannende finale in het Haagse voetbalstadion. Op Marktplaats worden de tickets voor honderden euro's doorverkocht. Zo wordt onder meer een ticket voor één persoon voor vak P (Haaglanden tribune) aangeboden voor 1.000 euro. Normaal kost zo'n kaart 23 euro. Daar houdt het niet mee op, zo kun je via de handelswebsite ook twee kaarten voor vak J krijgen voor 250 euro. De gewone prijs? 19,50 euro.

'Kaarten blokkeren?'

'Een kwalijke zaak', laat ADO Den Haag weten. Ook op social media wordt verontwaardigd gereageerd op het kaartenaanbod op Marktplaats. 'Willen jullie de kaarten van deze hufters blokkeren?' vraagt iemand op Twitter. 'Dit soort figuren op Marktplaats verneuken het wel voor de fans zonder kaarten', zegt iemand anders.
Het is niet per definitie verboden om een kaart voor een voetbalwedstrijd door te verkopen. ADO zegt daarbij de richtlijn van de KNVB te volgen. Dat houdt in dat een ticket in de privésfeer mag worden doorverkocht. 'Een kaartje aanbieden via websites als Marktplaats.nl is een voorbeeld van verkoop buiten de privésfeer', stelt de voetbalbond. Door een toegangsbewijs buiten de privésfeer door te verkopen worden de standaardvoorwaarden overtreden. Dat kan tot gevolg hebben dat de kaarten ongeldig worden verklaard, er een stadionverbod en een boete van maximaal 450 euro volgt.

In de gaten houden

De KNVB zegt in de strijd tegen zwarthandel actief te zoeken naar illegale adverteerders op Marktplaats en adviseert om gebruik te maken van officiële verkoopkanalen. Een woordvoerder van ADO zegt dat ze de doorverkoop van de tickets in de gaten houden.
Op Radio West is dinsdag het verslag van de uitwedstrijd tussen Excelsior Rotterdam en ADO Den Haag live te horen. Commentatoren Jim van der Deijl en Pim Markering zijn erbij vanaf 19.00 uur met een voorbeschouwing. Om 20.00 uur begint de wedstrijd.