Steijn schiet ADO in slotminuut naast Excelsior in promotiekraker

Sem Steijn liet het uitvak in blessuretijd ontploffen
Sem Steijn liet het uitvak in blessuretijd ontploffen © Soccrates Images
DEN HAAG - De eerste finale van de play-offs tussen ADO Den Haag en Excelsior heeft geen winnaar opgeleverd. Nadat Marouan Azarkan direct na rust de verdiende openingstreffer voor de Rotterdammers maakte, leek het erop dat de druk zondag bij ADO zou liggen. In de extra tijd schoot Sem Steijn alsnog de gelijkmaker op het scorebord, waardoor de promotiekaarten nog niet zijn geschud.
Gaat de Haagse ADO-trein ook haar laatste station, ditmaal gelegen in Rotterdam, passeren? Na tussenstops bij NAC Breda en FC Eindhoven hoopte 'machinist' Giovanni Franken met zijn ploeg, net als in alle voorgaande wedstrijden in de play-offs, ook Excelsior Rotterdam te verslaan om zo na een jaar afwezigheid direct terug te keren op het hoogste Nederlandse voetbalpodium: de eredivisie.
Zondag wacht de laatste finale
Zondag wacht de laatste finale © Soccrates Images
In de eerste van de twee finales moest ADO het tegen Excelsior, dat dit seizoen eindigde op de zesde plaats, stellen zonder de zieke Samy Bourard. Met Guillem Rodriguez als vervanger op de rechtsbuitenpositie liep het in de eerste helft niet bij de Hagenaars.
De spelers van ADO werden na de wedstrijd tegen Excelsior met vuurwerk onthaald door tientallen supporters:
ADO-spelers onthaald met vuurwerk en gezang

Treffen tussen doelpuntenmachines

De thuisploeg voetbalde namelijk bij vlagen behoorlijk en zorgde ervoor dat Hugo Wentges, die eerder dit seizoen als invaller voor Luuk Koopmans tegen Excelsior zijn debuut maakte in het profvoetbal, een drukkere avond beleefde dan hij op voorhand had gehoopt. De Kralingers hadden na een halfuur zelfs op voorsprong moéten komen, maar doordat de bal snoeihard in het overvolle uitvak werd gepegeld, kwam ADO goed weg.
Guillem Rodriguez (l) verving de zieke Samy Bourard als rechtsbuiten
Guillem Rodriguez (l) verving de zieke Samy Bourard als rechtsbuiten © Soccrates Images
De promotiekraker was niet alleen een strijd om het laatste eredivisieticket, maar ook een treffen tussen de topscorers van de Keuken Kampioen Divisie. Voor Excelsior-spits Thijs Dallinga was het echter een aangenamere avond dan voor 'het Beest van Den Haag' Thomas Verheydt, die in de broekzak zat van de Kralingse verdediging. Voorzetten van zijn maatje Boy Kemper kwamen niet aan en ook ballen in zijn voeten konden niet worden gegeven.

Een duveltje uit een doosje

Toen Dallinga na 55 minuten zijn inzet ternauwernood gekeerd zag worden door ADO-doelman Wentges, stond de verdiende openingstreffer voor Excelsior al op het scorebord. Smaakmaker Marouan Azarkan zette zijn ploeg direct na rust in alle vrijheid op voorsprong door als een duveltje uit een doosje op te duiken voor het Haagse doel. ADO had wat recht te zetten.
Verheydt kwam weinig in het spel voor
Verheydt kwam weinig in het spel voor © Soccrates Images
ADO had een hele kluif aan Excelsior, dat de eerste ploeg zou worden waar de Haagse ADO-trein in de play-offs niet met een 2-1 overwinning overheen zou denderen. ADO voerde de druk wel op en kreeg meer grip op de wedstrijd, maar creëerde niet de grote kansen die het nodig had om een doelpunt te maken. Het was allemaal 'net niet'.

Steijn in de slotminuut

Althans, het leek 'net niet', omdat het in de 92e minuut opeens 'net wel' was. Nadat Verheydt al bijna de gelijkmaker had gemaakt, zorgde het Haagse talent Sem Steijn ervoor dat aanstaande zondag om 18.00 uur de beslissing valt in een uitverkocht Cars Jeans Stadion.
De wedstrijd ADO Den Haag - Excelsior Rotterdam is zondag live te volgen via 89.3 FM Radio West.

Excelsior Rotterdam - ADO Den Haag: 1-1 (0-0)

• 47. 1-0 Azarkan
  • 92. 1-1 Steijn
Opstelling Excelsior Rotterdam: Van Gassel; Hooremans, El Yaakoubi, Nieuwpoort, Tjoe-A-On (75. Ormonde-Ottewill); Wieffer, Eijgenraam, Goudmijn (90. N. Vlasenko), Azarkan (62. Baas); Niemeijer (46. Driouech), Dallinga
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Asante, Amofa, Matthys, Kemper; Breinburg, Klas, Steijn; Rodriguez (83. Catic), Verheydt, Pires
Scheidsrechter: Dennis Higler
Gele kaart: Kemper (ADO Den Haag)