ADO en gemeente zien Zuiderpark als beste plek voor nieuw trainingscomplex

ADO krijgt waarschijnlijk een nieuw trainingscomplex in het Zuiderpark
ADO krijgt waarschijnlijk een nieuw trainingscomplex in het Zuiderpark © ANP
DEN HAAG - ADO Den Haag krijgt waarschijnlijk een nieuw complex in het Zuiderpark. De jeugd, de dames en het eerste elftal moeten daar gaan trainen. Ook worden er wedstrijden van die teams gespeeld, met uitzondering van de eerste elftallen. De gemeente en de voetbalclub hebben daarover een akkoord bereikt. De komende tijd wordt de haalbaarheid van deze 'Campus Zuiderpark' onderzocht. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt, schrijft wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) aan de gemeenteraad.
ADO en de gemeente Den Haag zijn al jaren op zoek naar een geschikte plek voor een trainingscomplex. Daarbij kwamen in het verleden meerdere varianten en plekken in beeld. Ook het Zuiderpark is al eens aan de orde gekomen. Die plannen werden echter nooit realiteit.
Twee jaar geleden vond de club daarom onderdak op Sportpark Prinses Irene in Rijswijk. Omdat ADO toen overstapte van kunstgras naar natuurgras, kon er niet meer in het stadion worden getraind. De club kreeg in Rijswijk de beschikking over twee volledige natuurgrasvelden en ook nog een half natuurgrasveld. Maar de verhuizing naar het voormalige Haaglandia-terrein was tijdelijk, zo werd toen ook al duidelijk. ADO maakte destijds al bekend graag naar het Zuiderpark te willen.

Intensief contact

Wethouder Bredemeijer stelt nu dat de plannen daarvoor worden uitgewerkt. Volgens hem is er de afgelopen tijd intensief contact geweest tussen de gemeente en de club, onder meer vanwege de financiële problemen. Inmiddels is ADO overgenomen door Bolt ADO Den Haag Holding LLC. Die nieuwe eigenaar wil, stelt de wethouder, 'bouwen aan de club' en 'werken aan een duurzame organisatie'.
Daarvoor moet wel veel gebeuren, hebben directie en het bestuur van ADO laten weten. Het bundelen van alle trainingsfaciliteiten 'is een meer dan gewenste optie'. Dat is daarom ook een van de belangrijkste onderwerpen van Bolt in de gesprekken met de gemeente geweest, aldus de wethouder. De eigenaar zou een nieuw trainingscomplex belangrijk vinden voor het 'topsportklimaat'. Verder zou de club zo beter een maatschappelijke rol kunnen spelen in de wijken rond het Zuiderpark.

'Sportknooppunt'

Voorlopig blijft ADO nog in Rijswijk trainen. Zo wordt tijd gekocht om een plan te maken voor een nieuw trainingscomplex in het Zuiderpark, de plek waar ooit ook het stadion stond. Het idee is dat daar een 'sportknooppunt voor de gemeenschap verrijst waar zowel mannen, vrouwen, jongeren als senioren samenkomen op één gemeenschappelijke plek'.
Op dit moment is De Aftrap al in het Zuiderpark gevestigd, dat is het jeugdcomplex van de club. Daarnaast zouden er dan nog twee volwaardige velden voor het eerste elftal moeten komen - inclusief een grote parkeerplaats - en een trainings- en wedstrijdveld voor het damesteam van ADO Den Haag en het team onder de 21. Dit complex zou dan twee tribunes moeten krijgen.

Veel mogelijkheden

In de overeenkomst staat dat ADO denkt dat alle faciliteiten op één complex veel mogelijkheden biedt. 'Het zou een plek kunnen worden waar sportfans, jeugdspelers en profvoetballers elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.'
Naast ADO is de gemeente zelf ook enthousiast over het idee dat de club straks een groot trainingscomplex krijgt in het Zuiderpark, mede vanwege de rol die ADO wil spelen in de wijken in de buurt. Ook zou zo meer kunnen worden samengewerkt met de Sportcampus. Wel zijn de plannen nog in een pril stadium en moet er nog veel worden onderzocht voor het zover is.