ANALYSE: De vijfde titel van FC Lisse in vijf hoofdstukken

LISSE - Voor de vijfde keer heeft het eerste zaterdagelftal van FC Lisse zich tot kampioen gekroond. Na de thuiszege op Staphorst (3-1) is grote vreugde losgebarsten in het Bollendorp. Hoe valt het succes van de Lissenaren te verklaren? Tijd voor een terugblik in vijf hoofdstukken.

Eigen jeugd krijgt kansen

Het kampioensteam van FC Lisse kent een gemiddelde leeftijd van 28,1 jaar. Desalniettemin hebben eigen jeugdspelers dit seizoen volop kansen gekregen. Zo mag Moubarak Adouch (23) meer dan de helft van alle duels als basisspeler beginnen, krijgt Justin van der Putten (22) vrijwel elke week speelminuten en komen Lars van der Steen (21), Bas Gozeling (22), Lars Klomp (19) en Luca Tarani (23) tot minstens dertien optredens. Ook de 18-jarige Daniek van der Meer is dit jaar doorgebroken.
Remi van Ekeris verdiende een profcontract bij FC Emmen
Remi van Ekeris verdiende een profcontract bij FC Emmen © Orange Pictures
En dan te bedenken dat Remi van Ekeris, de revelatie van het seizoen, al halverwege wordt weggekaapt. In januari tekent de 19-jarige middenvelder een profcontract bij het inmiddels naar de eredivisie gepromoveerde FC Emmen. Maar het absolute boegbeeld van dit FC Lisse is zonder twijfel Kevin van der Zwet. De 26-jarige verdediger, die als jeugdspeler nog uitstapjes maakte naar ADO Den Haag en UVS in Leiden, is na vijf jaar in het eerste elftal meer dan wie ook toe aan de tweede divisie.

Rijk aan ervaring

Bijna de helft van het vaste basiselftal bestaat uit dertigers. Verreweg de meest ervaren man is keeper Erik Cummins (33), niet voor niets draagt de voormalig sluitpost van FC Utrecht, Go Ahead Eagles en SC Cambuur ook de aanvoerdersband om zijn arm. Andere oud-profs in de ploeg zijn voormalig ADO Den Haag-aanvaller Ludcinio Marengo (30), spits Enzo Stroo (27, ex-FC Volendam) en oud-jeugdinternational Tom Noordhoff (26), die zijn brood verdiende bij zowel Jong Ajax als Telstar.
Doelman en aanvoerder Erik Cummins poseert met een jonge fan
Doelman en aanvoerder Erik Cummins poseert met een jonge fan © Orange Pictures
Op amateurniveau kan FC Lisse verder terugvallen op de nodige routiniers: Jeffrey Klijbroek (31), David Verweij (30), Jeffrey Pérez Stoof (30) en Mitchel Bormann (27). Tel daar niet in de laatste plaats nog het rijke cv van coach Raymond Bronkhorst (43) bij op. Als voetballer komt hij uit voor de profs van FC Groningen en SC Cambuur, op het hoogste amateurniveau draagt hij de shirts van Huizen, DOVO en IJsselmeervogels. FC Lisse is na ADO ’20 pas zijn tweede club als hoofdtrainer.

Rust van bovenaf

FC Lisse heeft de naam een vereniging te zijn waar de rust regeert. Dat is ook dit seizoen weer het geval geweest. In alle geledingen van de club wordt kalmte gepredikt, beginnend bij voorzitter Leon Annokkee. Zeven jaar zwaait hij nu de scepter, waarin hij precies nul keer een coach ontsloeg. ‘Je word hier niet na vier wedstrijden weggestuurd’, aldus technisch manager Kevin Winter, die zich op zijn beurt zelden laat verleiden tot het doen van paniekaankopen als het minder goed marcheert.
FC Lisse-coach Raymond Bronkhorst
FC Lisse-coach Raymond Bronkhorst © Orange Pictures
De voormalig aanvoerder van FC Lisse heeft zelf Raymond Bronkhorst, met wie hij een jaar samenspeelde bij IJsselmeervogels, ruim twee jaar terug aangesteld als trainer. Onder diens leiding is veel wisselvalligheid overwonnen. Ga maar na: meteen twee nederlagen bij de seizoensstart, lange tijd stuivertje wisselen aan kop van de ranglijst en in kansrijke positie naast de eerste twee periodetitels gegrepen. Bronkhorst, doorgaans ook de rust zelve: 'Mensen raken hier niet snel in paniek.'

Topschutters in elke linie

Alleen het als achtste geëindigde Barendrecht maakt deze jaargang meer doelpunten in de derde divisie dan FC Lisse. Om tot het respectabele aantal van 68 treffers te komen, heb je natuurlijk wel een topscorer nodig. Die hebben de Lissenaren in huis met Enzo Stroo. Na een vruchtbare periode (59 duels, 22 goals) bij FC Volendam - onder leiding van voormalig FC Lisse-trainer Misha Salden - heeft hij aanzienlijk minder succesvolle tijden achter de rug bij TOP Oss en Quick Boys.
Enzo Stroo viert één van zijn 23 treffers
Enzo Stroo viert één van zijn 23 treffers © Orange Pictures
Scoren is de linksbenige Stroo echter nog niet verleerd, zo bewijst hij dit seizoen. De teller stopt bij 23 goals. 'Enzo is on fire', klinkt het na afloop in de kleedkamer als hij weer eens doel heeft getroffen. Maar niet alleen in de voorste linie beschikt Lisse over een topschutter. Op het middenrif mikt Jeffrey Klijbroek, gezegend met een vlammend schot, in totaal twaalfmaal raak. En in de defensie valt David Verweij op met acht doelpunten, waarvan de meeste met het hoofd gemaakt.

Vriendengroep naast het veld

Even aangrijpend als vertederend is het moment waarop de spelers en stafleden van FC Lisse vorige week zaterdag de ernstig zieke oma van rechtsback Mitchel Bormann een hart onder de riem steken. Ze krijgt een speciaal shirt met het rugnummer twee van haar kleinzoon en alle handtekeningen van de selectie erop. Maar daar blijft het niet bij, want oma Nel wordt overladen met knuffels. 'Zij is de enige die met de spelersbus mee mag', luidt de veelzeggende uitleg van Bronkhorst.
Familiebanden zijn er ook bij de vleet. Zo staan de (van oorsprong Sassenheimse) broers Jaap en Toon Zwetsloot nagenoeg wekelijks op het wedstrijdformulier. Daarnaast volgen de neven Kevin van der Zwet en Justin van der Putten in de voetsporen van respectievelijk hun vaders Leon en Edward, twee clubiconen. Sommige spelers kennen elkaar al jaren, en een deel gaat ook geregeld samen stappen. Je mag dus gerust spreken van een hechte vriendengroep, zowel op als naast het veld.
Dolle vreugde na de gewonnen kampioenswedstrijd van FC Lisse