Geen eredivisie voor ADO Den Haag na verlies in krankzinnig duel

Doelman Hugo Wentges (r) en trainer Giovanni Franken (l) zijn na afloop in tranen
Doelman Hugo Wentges (r) en trainer Giovanni Franken (l) zijn na afloop in tranen © Soccrates Images
DEN HAAG - De Haagse eredivisiedroom is zondagavond uiteengespat. In eigen huis leek ADO Den Haag met ruime cijfers te winnen van Excelsior Rotterdam, maar bij een 3-0 voorsprong gebeurde het onmogelijke. De Rotterdammers kwamen in de reguliere speeltijd terug tot 3-3, waarna het in de verlenging 4-4 werd. In een bloedstollende strafschoppenreeks trok Excelsior aan het langste eind.
Dansende spelers, huilende mannen van geluk en een tot de nok gevuld stadion dat ontplofte. Datgene waar iedereen met een geel-groen hart al maanden van droomde had zondagavond werkelijkheid moeten worden. Ware het niet dat het onmogelijke bij een 3-0 stand gebeurde. Nadat Excelsior terugkwam tot 3-3, een verlenging uit het vuur sleepte en uiteindelijk 4-4 gelijkspeelde, zeiden de blikken op de bomvolle tribune bij de gemiste strafschop van Jamal Amofa genoeg. Al het gejuich bleek voor niets.
Het ADO-stadion
Het ADO-stadion © Soccrates Images
Na rode kaarten, supporters op het veld en een bloedstollende verlenging hoopte Hugo Wentges zichzelf in de strafschoppenserie tot held uit te roepen, dat bleek verloren hoop. Bij een redding van de voor Jong Oranje opgeroepen doelman, knalden de stemmen van het publiek na een halfuur nog door de geluidsbarrière. De jonge keeper beleefde een droomseizoen, maar deed in de wedstrijd van het jaar lange tijd datgene wat hij moést doen: boven zichzelf uitstijgen.

Oog-in-oog

Toen hij na een halfuur oog-in-oog stond met de topscorer van de Keuken Kampioen Divisie, Thijs Dallinga, leek het er namelijk heel even op dat Excelsior Rotterdam tegen de verhouding in op voorsprong zou komen. De bezoekers hadden zojuist een Haagse wervelwind aan kansen gezien, maar doordat Verheydt en Ricardo Kishna op Rotterdamse voeten stuitten, stond de 0-0 tussenstand nog altijd op het scorebord.
ADO-doelman Hugo Wentges stopt de strafschop
ADO-doelman Hugo Wentges stopt de strafschop © Soccrates Images
De Kralingers leken een verloren wedstrijd te spelen, want zeker bij de 3-0 van Sem Steijn kon worden geconcludeerd dat de wedstrijd bij wijze van spreken kon worden gelaten voor wat deze was. Althans, achteraf konden deze uitspraken de prullenbak in. ADO ging het zich later in de wedstrijd onnodig moeilijk maken, met fatale gevolgen.

Trukendoos

De derde treffer van de middag, luttele seconden na rust, was een 'tiki-taka-doelpunt' van Steijn die de combinatie aanging met Ricardo Kishna. Het was bij lange na niet de enige wonderschone assist, want ook bij de openingstreffer was de pass om door een ringetje te halen. Aanvoerder Boy Kemper gaf voor, waarna ‘het Beest van Den Haag’ de score opende.
Dat de trukendoos met een uur op de klok werd opengetrokken bij onder andere Kishna en de trefzekere Felipe Pires, zei genoeg over een avond die menig ADO-supporter zich nog lang zal heugen. Trainer Giovanni Franken liet zijn ploeg met hoge pressie spelen en legde met de Residentieclub het voetbal op de mat dat de Hagenaars graag willen zien: jagende spelers die willen scoren.

Eredivisieticket

ADO was met het winnen van een periodetitel dit seizoen de eerste ploeg met een prijs op zak en wilde zich na zondagavond ook de laatste prijswinnaar van het seizoen noemen. Dat er nog een verlenging zou komen, leek op slag van het Haags Kwartiertje niet meer reëel. En toch gebeurde het onmogelijke.
Tyrese Asante kijk met spanning naar het duel na zijn rode kaart
Tyrese Asante kijk met spanning naar het duel na zijn rode kaart © ANP
ADO stond met nog een kwartier te gaan met een speler minder op het veld, omdat Tyrese Asante even daarvoor zijn tweede gele kaart van de avond had gekregen. Het werd onrustig, omdat het niet alleen 3-1 werd via Marouan Azarkan, maar ook gelijk 3-2 en diep in blessuretijd 3-3. De figuurlijke stilte na de storm was letterlijk een feit geworden.

Komljenovic bijna weer de held

In de eerste play-offswedstrijd tegen NAC Breda groeide invaller Sasha Komljenovic uit tot dé grote man door in de slotseconde de winnende binnen te schieten. Tegen Excelsior herhaalde hij dat kunstje in de verlenging, waardoor iedereen woorden te kort kwam om te beschrijven wat er allemaal gebeurde. Het ging alle kanten op, maar het was opnieuw de 19-jarige die het leek te bepalen.
De emoties schoten alle kanten op. Net zo vaak als het ontplofte, kon je bij de gespannen supporters een speld horen vallen. De 4-4 in de 108e minuut van Redouan betekende iets wat exact elf jaar geleden tegen FC Groningen in de finale van de play-offs om Europees voetbal ook voor een winnaar moest zorgen: strafschoppen.

Amofa mist

Jamal Amofa, wiens contract niet is verlengd, werd uiteindelijk de spreekwoordelijke slemiel. Zijn gemiste strafschop betekent dat ADO Den Haag nog een jaar in de Keuken Kampioen Divisie speelt. Niet het echte' Ajax komt volgend seizoen op bezoek, maar wederom de belofteploeg.

Wedstrijdverloop:

ADO Den Haag - Excelsior Rotterdam: 4-4* (3-3) (2-0)
  • 35. 1-0 Verheydt
  • 40. 2-0 Pires
  • 47. 3-0 Verheydt
  • 79. 3-1 Azarkan
  • 84. 3-2 Niemeijer
  • 90+2. 3-3 Dallinga
  • 96. 4-3 Komljenovic
  • 108. 4-4 El Yaakoubi
Strafschoppen: 7-8
Opstelling ADO Den Haag: Wentges; Asante, Amofa, Matthys, Kemper; Breinburg (105. Puclin), Klas, Steijn (86. Esajas); Kishna (66. Bourard) (86. Rodriguez) (90. Catic), Verheydt (93. Komljenovic), Pires
Opstelling Excelsior Rotterdam: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe-A-On (63. Ormonde-Ottewill); Wieffer, Eijgenraam (63. Eijgenraam), Goudmijn (63. Driouch); Azarkan (99. Azarkan), Niemeijer (86. Admiraal), Dallinga (113. Eyongo)
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Gele kaart: 29. Amofa, 42. Klas, 43. Steijn, 96. Pires (ADO Den Haag) 30. Wieffer (Excelsior Rotterdam)
Rode kaart: 69. Asante (2x geel, ADO Den Haag) 92. Chacon (Excelsior Rotterdam)