Zaak tegen Franken geseponeerd: gedrag was reactie op discriminatie en bedreiging

Giovanni Franken
Giovanni Franken © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO-trainer Giovanni Franken wordt niet vervolgd door de KNVB voor het opmerkelijke gedrag langs de lijn bij de beslissende thuiswestrijd tegen Excelsior in de play-offs. Na onderzoek heeft de aanklager betaald voetbal geconcludeerd dat Franken langere tijd is bedreigd en gediscrimineerd door een grote groep toeschouwers. Zijn 'geëmotioneerde gedrag' is een reactie daarop geweest, stelt de KNVB.
ADO Den Haag gaf de beslissende wedstrijd tegen Excelsior uiteindelijk compleet uit handen in het laatste half uur. Een 3-0 voorsprong werd door de Rotterdammers omgebogen tot 3-3, waarna een verlenging volgde. In die verlenging kwam ADO wederom op voorsprong. Bij die 4-3 richtte Franken zich tot het publiek achter de dug-out en was zichtbaar woedend op een groep fans.
Met veel handgebaren en al foeterend struikelde hij ook nog ergens over. Het gedrag van de trainer bleef niet onopgemerkt en de KNVB startte een vooronderzoek.
De aanklager betaald voetbal concludeert dat het 'geëmotioneerde gedrag van Franken richting (een gedeelte van) de toeschouwers' een reactie is geweest op de bedreigingen en discriminerende uitlatingen en heeft besloten de zaak te seponeren. 'Het vooronderzoek naar mogelijk gepleegde wanordelijkheden door toeschouwers gedurende en/of na de wedstrijd loopt nog', meldt de KNVB.
Komend seizoen staat Giovanni Franken niet meer voor de groep bij ADO Den Haag. Hij is opgevolgd door Dirk Kuyt, die donderdag door de club werd gepresenteerd. De Katwijker neemt in ieder geval John Metgod mee als zijn assistent.
Uiteindelijk wisten de Hagenaars de 4-3 voorsprong in de verlenging niet vast te houden. Met 4-4 als eindstand kwamen er strafschoppen, waar Excelsior aan het langste eind trok en ten koste van ADO promoveerde naar de Eredivisie. Na de wedstrijd bestormden veel ADO-fans het veld en gooiden met vuurwerk naar Excelsior-fans die nog op de tribune zaten. Ook buiten het stadion ging het flink mis en raakten meerdere politieagenten gewond bij rellen.