Fysiotherapeut ADO trots na debuut Schouten in Oranje: 'Hij komt van ver'

Schouten zingt Wilhelmus met Oranje
Schouten zingt Wilhelmus met Oranje © OrangePictures.nl
DEN HAAG - Toen Jerdy Schouten woensdagavond zijn debuut maakte in het Nederlands elftal gingen de gedachten van ADO-fysiotherapeut Edwin Coret terug naar de zomer van 2016. Dat was het moment dat de middenvelder door blessureleed op een dood spoor zat bij de Haagse club en Coret samen met toenmalig hoofd jeugdopleiding Rob Meppelink een plan bedacht voor hem bedacht. 'Schouten stond altijd bekend als groot talent, alleen door die bewuste blessure veranderde veel.'
Een plan voor jeugdspeler Schouten, die op dat moment midden in een revalidatietraject zat, was er zes jaar geleden niet. Toenmalig trainer Henk Fraser vertrok naar Vitesse en toenmalig technisch manager John Metgod was ook vertrokken. Meppelink bracht daarom de voetballer, diens vader en Coret samen om een plan te bedenken. 'Rob beloofde een plek in de selectie wanneer Jerdy fit zou geraken. Dat traject zou ik gaan begeleiden', zegt Coret.
Jerdy Schouten als jeugdspeler van ADO Den Haag
Jerdy Schouten als jeugdspeler van ADO Den Haag © OrangePictures.nl
Schouten had te maken met een complexe blessure, namelijk een compartimentsyndroom. Dan heb je een hoge druk in de onderbenen wat heel pijnlijk is. De middenvelder moest meerdere operaties ondergaan om van de blessure af te komen. De artsen in het ziekenhuis hebben de vliezen rond zijn beenspieren gekliefd, waardoor de druk op de spieren minder wordt.

Eredivisiedebuut na blessure

De dan 19-jarige Schouten ziet heil in het plan en grijpt zijn kans. 'Hij revalideerde het grootste gedeelte extern bij Robin Massier. Twee keer per week was hij op de club en dan bekeek ik met hem de revalidatierapporten. Het traject verliep voorspoedig en nog voor de winterstop maakte hij zijn rentree op het veld. Eerst in Jong ADO en daarna zelfs in het eerste elftal’, vervolgt Coret die doelt op het eredivisiedebuut van Schouten tegen NEC.
Edwin Coret
Edwin Coret © Soccrates Images
De Haagse fysio haalt een anekdote uit die tijd op. 'Er werd in die tijd in Den Haag gezocht naar de sportman van dat jaar. Ik vertelde Jerdy gekscherend dat hij wellicht kanshebber zou zijn. Na zo'n revalidatietraject - waarin hij van ver moest komen - je debuut maken in het eerste elftal, was natuurlijk een knappe prestatie. De nuchtere Jerdy reageerde met de opmerking: wellicht kom ik in aanmerking voor de sportman van het jaar in Hellevoetsluis. Zijn geboorteplaats.'

Internazionale

Die opmerking vormt vanaf dat moment de rode draad tussen Coret en Schouten. De 'running gag' gaat jarenlang door tussen beide. 'Iedere keer als Jerdy een stap maakte, of een mooie prestatie leverde, dan appten wij elkaar dat de titel 'sportman van het jaar' weer dichterbij was gekomen’, vervolgt Coret over Schouten.
In 2008 komt Jerdy Hendrikus Gerardus Bernardus Schouten, kortweg Jerdy, als 11-jarig jongetje binnen in de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Die doorloopt hij tot 2016. Dan maakt hij de overstap naar het eerste elftal. Op 10 december 2016 debuteert hij in het shirt van de Haagse club. Hij komt dat jaar tot een handvol optredens en stapt in de zomer van 2017 over naar Telstar. Via de club uit Velsen komt hij bij Excelsior terecht. In 2019 maakt hij een droomtransfer naar het Italiaanse Bologna.
Inmiddels de Schouten in verband gebracht met een overgang naar topclub Internazionale en heeft hij woensdagavond zijn debuut in het Nederlands elftal gemaakt. 'Één ding weet ik zeker. Die titel sportman van het jaar is na deze week weer een stapje dichterbij', sluit Coret met een knipoog af.