Bekerfinale jeugdteam ADO zonder publiek na 'verontrustende signalen'

De selectie van ADO Den Haag O15
De selectie van ADO Den Haag O15 © ADO Den Haag
DEN HAAG - De bekerfinale van ADO Den Haag onder 15 jaar wordt zaterdag zonder publiek gespeeld. De club heeft hier in overleg met tegenstander FC Den Bosch en de veiligheidspartners toe besloten na 'verontrustende signalen'. 'Het is onwijs triest dat een jeugdwedstrijd niet met publiek gespeeld kan worden', zegt een woordvoerder van ADO Den Haag.
ADO Den Haag onder 15 treedt zaterdag om 12.30 uur aan tegen de leeftijdsgenoten van FC Den Bosch. De wedstrijd wordt gespeeld in De Vliert, het stadion van de Bossche club. Alleen genodigden mogen zaterdag het stadion in voor de wedstrijd. Volgens de thuisclub komt dit door 'verontrustende signalen' uit Den Haag. 'Deze beslissing is genomen in goed overleg met de betrokken partijen, waaronder ADO Den Haag en de KNVB, en mede na overleg met de veiligheidspartners', schrijft FC Den Bosch in een verklaring.
Een statement dat volgens een woordvoerder van ADO niet klopt. 'De eerste signalen waren dat de harde kern van Den Bosch naar deze wedstrijd wilde gaan. Dat heeft ook de politie van Den Bosch laten weten. Van onze veiligheidscoördinator heb ik begrepen dat onze supporters niet van plan waren om te gaan. Op de een of andere manier hebben wij nu toch de schuld gekregen, maar dit klopt dus niet.'

Altijd haat en nijd

De woordvoerder van FC Den Bosch wil niet verder ingaan op het statement van de club op de website. 'Wij gaan er verder niet op in. Het is al erg genoeg dat het überhaupt een thema is', laat de club aan Omroep West weten.
Tussen ADO Den Haag en FC Den Bosch bestaat al jaren een grote rivaliteit. Dat was ook dit jaar in de Keuken Kampioen Divisie bij de twee onderlinge wedstrijden te merken. 'Het is altijd haat en nijd tussen ons. Dat neemt niet weg dat het onwijs triest is dat er zoiets bij een jeugdwedstrijd gebeurt. Dat is iets wat wij als club natuurlijk niet willen. Wij hadden het liefst iedereen vrij toegang gegeven, maar we moeten het advies serieus nemen', zegt de ADO-woordvoerder.

Vrienden en familie op lijsten

Het team van Marciano Nonneman bereikte de finale van het bekertoernooi door overwinningen op onder meer Feyenoord O15 en FC Twente/Heracles O15. In de halve finale werd vorige week zaterdag NAC O15 verslagen.
De spelers hoeven het in de bekerfinale gelukkig niet helemaal zonder steun te doen. 'Eigenlijk zou de wedstrijd vrij toegankelijk zijn', vertelt de Haagse woordvoerder. 'Nu wordt er gewerkt met lijsten waarop de spelers vrienden en familie kunnen zetten. Alleen die genodigden mogen naar de finale. Dus ze zijn niet helemaal zonder supporters, maar het blijft natuurlijk ontzettend jammer.'