Basketballers ZZ Leiden kampioen van Belgisch-Nederlandse competitie

ZZ Leiden-ster Worthy de Jong juicht
ZZ Leiden-ster Worthy de Jong juicht © Orange Pictures
LEIDEN - ZZ Leiden heeft zaterdagavond dankzij een briljant vierde kwart de BNXT-league op haar naam geschreven. De Leidse ploeg keek in de eigen Vijf Meihal bijna de hele wedstrijd tegen een grote achterstand aan in het finaleduel met Donar uit Groningen, maar won uiteindelijk door de subliem spelende Worthy de Jong en Jhonathan Dunn. Leiden is door de 71-70 overwinning de eerste winnaar van de Belgisch-Nederlandse competitie.
Leiden kon zonder de behaalde prijs al buigen over een prachtseizoen. De halve finales van de Europe Cup en het nationale bekertoernooi werden gehaald en in de finale om het landskampioenschap moest ZZ haar meerdere erkennen in Den Bosch. Grootste stunt vond waarschijnlijk vorige week plaats. Topfavoriet voor de BNXT-titel, Filou Oostende, werd door ZZ vakkundig uitgeschakeld in de halve finale. Die goede vorm nam de ploeg mee naar de finale, want het eerste duel werd donderdag in Groningen met 72-75 gewonnen.
Worthy de Jong neemt afscheid met hoofdprijs: 'Ik ga ZZ Leiden heel erg missen'
Die voorsprong van drie punten maakte Groningen binnen no-time onschadelijk. Maar liefst achttien punten maakten de noorderlingen in het begin van de wedstrijd voordat ZZ iets kon doen. Het eerste kwart werd voor Leiden dan ook afgesloten met een 6-20 achterstand.

Gat blijft groot

Het tweede bedrijf was het niet veel beter van Leidse kant. Groningen verdedigde goed en de ploeg wist de thuisploeg op de juiste momenten pijn te doen. In plaats van terugkomen, werd het gat tussen ZZ en Donar juist groter. 19-35 was de stand waar de ploegen mee gingen rusten.
ZZ Leiden-coach Geert Hammink: 'Kampioen worden van BNXT League weegt zwaarder dan landstitel'
Na de onderbreking liet Leiden zien waarom het nationaal en internationaal dit seizoen zo goed was. De ploeg van trainer Geert Hammink verkleinde de score snel, alleen vergat het door te zetten. In de laatste minuten van het derde kwart werd het verkleinde gat, weer een haast onoverbrugbaar ravijn: 41-54.

Orkaan van geluid in Vijf Meihal

Uiteindelijk kwam de verlossing aan het einde van het duel. De afscheidnemende routinier De Jong en de 24-jarige Dunn scoorden aan de lopende band. De Groningers hadden geen antwoord op de scoringsdrang van de Leidse basketbalmachine en ZZ nam een voorsprong.
Apetrotse aanvoerder Marijn Ververs van ZZ Leiden: 'Beste van België en Nederland'
Dat kon rekenen op goedkeuring van het publiek en een oorverdovend geluid maakte zich meester van de Vijf Meihal. Met de juichende Leiden-fans in de rug was er in de laatste minuten van het duel bijna geen vuiltje meer aan de lucht. Leiden mag zich door de overwinning, de eerste kampioen van de BNXT-league noemen.