Twee nieuwe commissarissen ADO Den Haag, kandidaat haakt af vanwege rellen

Logo op stadion ADO Den Haag
Logo op stadion ADO Den Haag © SoccratesImages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag beschikt over twee nieuwe commissarissen die over het beleid van de club gaan waken. Ze zijn aangesteld door Bolt ADO Den Haag Holding LLC, het internationale sportbedrijf dat zich sinds begin dit jaar de eigenaar van het Haagse voetbalbedrijf mag noemen.
De Alkmaarse ondernemer Sander Schouten is tot voorzitter benoemd. Met zijn bedrijf Beyond Sports is hij actief op het gebied van innovatieve videotechnologieën. Ook de Duitse marketing- en sponsordeskundige Johannes Ruppert maakt nu deel uit van de Raad van Commissarissen (RvC). Maandagavond is dit in een besloten vergadering van de HFC ADO Den Haag bekendgemaakt. Deze vereniging mag zelf iemand voor de derde commissariszetel aandragen.
De HFC is de in 1905 opgerichte moedervereniging van ADO. Ze houdt zich niet bezig met de bedrijfsvoering van de NV ADO Den Haag, maar waakt wel over de belangrijkste zaken die met de clubcultuur te maken hebben. Hiertoe behoren het logo, de clubkleuren, het ontwerp van het thuistenue en de organisatiestructuur.
De RvC zal voortaan nog maar uit drie leden bestaan. Wie namens de HFC de commissaris wordt, is nog niet bekend. 'We zijn met een paar mensen in gesprek', zegt HFC-voorzitter Harm de Boer. Volgens hem gaat de voorkeur uit naar iemand die werkzaam is in Den Haag en goede contacten heeft binnen het Haagse bedrijfsleven en liefst ook met de gemeente.

'Rellen te gortig'

De ernstige rellen na de door ADO verloren promotiewedstrijd tegen Excelsior blijken bij de werving van deze gegadigde ernstig roet in het eten te hebben gegooid. 'Dat heeft ons opgebroken', aldus De Boer. 'We hadden een goede kandidaat op het oog, maar deze heeft toen gezegd: het wordt mij te gortig.'
De HFC wil op verzoek van de nieuwe eigenaar voortaan een veel actievere rol in de ondersteuning van de activiteiten van ADO gaan vervullen. Dit gebeurt met het oog op de grootschalige vernieuwing die Bolt in gang heeft gezet nu de vorige eigenaar definitief van het toneel is verdwenen. Dit was het Chinese bedrijf United Vansen Sports.

'We gaan de breedte in'

Onder meer wil de HFC haar bestuur daarom met vier leden uitbreiden. 'We gaan de breedte in', zegt Harm de Boer. De bedoeling is dat deze vier afkomstig zijn uit het regionale bedrijfsleven, de groep oud-spelers/-bestuurders en het ADO-vrouwenvoetbal. Bolt en de gemeente Den Haag hebben erop aangedrongen om bovendien te kijken in hoeverre iemand kan worden benoemd die de supporters vertegenwoordigt.
Dit staat los van de reorganisatie binnen de Raad van Commissarissen. In de oude situatie bestond deze uit vijf leden van wie Frans van Steenis als voorzitter optrad. Van al deze bestuurders is inmiddels in alle stilte afscheid genomen. Eerder hadden zij al aangegeven hiertoe bereid te zijn als de nieuwe clubeigenaar dit zou verlangen. Dit geldt ook voor de Stichting Toekomst ADO (STA) onder leiding van de Haagse oud-wethouder Wilbert Stolte. De STA beschikte tot voor kort over een bijzonder aandeel, maar heeft hier afstand van gedaan om alle ruimte te geven aan de metamorfose van de club.

Twee miljoen aandelen

Het betekent dat Bolt nu alle twee miljoen aandelen bezit, op eentje na. Dit aandeel heeft het internationale sportconcern onder leiding van de zeer vermogende Amerikaanse investeerder David Blitzer aan de HFC toegekend. HFC-penningmeester Rob Guffens heeft hier namens de vereniging één euro voor betaald.
De reorganisatie laat zien hoe ingrijpend ADO intern wordt gemoderniseerd, waarbij de sportieve en financiële zaken alle aandacht krijgen. Ook de sponsoring maakt hier deel van uit. Vanuit meerdere kanten gaat inmiddels het verhaal dat speelautomatenbedrijf Hommerson de nieuwe shirtsponsor wordt. Waarschijnlijk deze week komt daar duidelijkheid over. Ook wordt dan bekendgemaakt welk bedrijf, als opvolger van Cars Jeans, zijn naam voortaan aan die van het stadion zal verbinden.

Crystal Palace

Bij deze en alle andere plannen werkt ADO-directeur Edwin Reijntjes volop samen met de Spanjaard Ignacio Beristain. Hij is de topman van Blitzers in Spanje gevestigde investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings. Deze is nauw aan Bolt ADO Den Haag Bolding verbonden en heeft ook vijf andere Europese clubs in handen. Dat zijn het Portugese Estoril, het Duitse FC Augsburg, Crystal Palace uit Londen, het Vlaamse Waasland-Beveren en Alcorcón uit Spanje.
Ook de nieuwe ADO-commissaris Johannes Ruppert is bij de Bolt Group werkzaam. Hij houdt kantoor in Frankfurt. De Duitse media maakten een jaar geleden bekend dat hij door David Blitzer was binnengehaald. Vóór die tijd bekleedde Ruppert de functie van projectmanager bij de top van de Deutsche Fussball Liga die verantwoordelijk is voor de hoogste divisies van de Duitse voetbalcompetitie.

Wedstrijdbeelden

De nieuwe RvC-voorzitter Sander Schouten bouwde op zijn beurt een carrière op in de olie- en gasindustrie, maar besloot op zeker moment de overstap naar de wereld van creatieve video- en datatechnologieën te maken. Met zijn bedrijf Beyond Sports gebruikt hij wedstrijdbeelden om een virtuele wereld te creëren. Dit maakt het mogelijk dat spelers en andere geïnteresseerden wedstrijdsituaties vanuit alle hoeken en volledig rondom kunnen terugkijken; het is alsof ze er zelf deel van uitmaken. Om dit voor elkaar te krijgen, gebruikt Beyond Sports camera's die niet het spel volgen, maar op een deel van het veld gericht blijven staan.
De data van al het beeldmateriaal worden gecombineerd, geïdentificeerd en per afzonderlijke speler verwerkt, waarna exact is terug te zien wat hij of zij in het echt heeft ervaren en meegemaakt. Met behulp van een virtualrealitybril biedt dit een zeer realistisch inzicht waarvan de professionals veel kunnen leren, terwijl de techniek ook voor recreatieve en commerciële doeleinden is te gebruiken.

Mannetjes van Lego

Zo kunnen de spelers worden omgetoverd tot mannetjes van Lego. 'En als je van keepers houdt, dan kun je alles vanuit het standpunt van de keeper zien', aldus Schouten in een interview op de internetsite www.sportinnovatie.studio. Tot de opdrachtgevers van Beyond Sports behoren volgens dit bedrijf Ajax, AZ en Arsenal. Ook sportzender ESPN, de KNVB en de Amerikaanse National Football League en National Hockey League wisten deze onderneming al te vinden.
Schouten zelf liet dinsdag weten niet in de gelegenheid te zijn om een nadere toelichting te geven. De Raad van Commissarissen van ADO die hij voortaan leidt, opereert onafhankelijk van directeur Reijntjes. De statuten van de club bepalen volgens de site van ADO dat de directie vooraf goedkeuring aan de RvC vraagt voor besluiten die betrekking hebben op zaken als investeringen boven een bepaald bedrag, de begroting en uitbreidingen van het aantal arbeidsplaatsen.