Definitief: voetbalpiramide vanaf volgend seizoen op de schop

Het amateurvoetbal moet een nieuwe structuur krijgen als het aan de KNVB ligt
Het amateurvoetbal moet een nieuwe structuur krijgen als het aan de KNVB ligt © Orange Pictures
REGIO - De voetbalpiramide voor selectieteams gaat vanaf het seizoen 2023/2024 veranderen, meldt de KNVB. Tijdens de halfjaarlijkse ledenraadsvergadering heeft een meerderheid van de leden met de plannen ingestemd. De belangrijkste aanpassing is een vermindering van het aantal teams in de eerste, tweede en derde klasse.
De voetbalpiramide, het competitiesysteem van de KNVB waarin clubs kunnen promoveren en degraderen, was volgens de nationale voetbalbond aan verandering toe. Daarom zijn er in november aanpassingen aan de leden voorgelegd. Het afgelopen half jaar is er bij de achterban gekeken wat die van de plannen vindt. Belangrijkste argument van de KNVB voor de aanpassingen is een sterkere, smallere en gelijkwaardige (sub-)top in het amateurvoetbal. De afgelopen seizoenen zijn er volgens de bond te veel teams die in de eerste, tweede en derde klasse uitkomen. waardoor de piramide te breed werd.
De ledenraad amateurvoetbal bestaat uit dertig vertegenwoordigers van het amateurvoetbal. Samen met de directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee en de Raad van Toezicht, is de ledenraad verantwoordelijk voor de koers van het amateurvoetbal.
Door meer ploegen te laten degraderen in de seizoenen 2022/2023 en 2023/2024 wordt het aantal poules in de eerste klasse teruggebracht van elf naar acht. Voor de tweede klasse wordt de huidige 22 poules teruggebracht tot zestien. Voor de derde klasse wil de bond teruggegaan van 42 poules naar 32 poules.

Zaterdag en zondag gemengd

Ook is er ingestemd met een naamswijziging. De huidige hoofdklasse heet vanaf komend seizoen vierde divisie. Dit om een nog beter onderscheid te maken tussen een landelijke competitie (divisie) en districtcompetitie (klasse).
In de derde divisie, vierde divisie en eerste klasse worden vanaf het seizoen 2023/2024 zaterdag en zondagclubs gemengd. Hierbij bepaalt het thuisspelende team de speeldag, met uitzondering van principiële zaterdagclubs die het recht hebben om op zaterdag te spelen. Door de vermenging van zaterdag en zondagclubs zullen er meer derby's plaatsvinden. Dit omdat de ploegen op locatie worden ingedeeld en niet meer op speeldag.
Naast de landelijke competities (eredivisie, eerste divisie, tweede divisie, derde divisie en vanaf volgend seizoen), heb je ook districtcompetities. De KNVB heeft Nederland onderverdeeld in zes voetbaldistricten: Noord, Oost, West I, West II, Zuid I en Zuid II. Zuid-Holland en district West II kennen bijna dezelfde grenzen. Alleen clubs rond Gorinchem en Dordrecht spelen veelal in Zuid I, terwijl clubs rond het Utrechtse Woerden gewoonlijk onderdeel uitmaken van West II.