Arno Kamminga grijpt net naast wereldtitel op WK zwemmen

Arno Kamminga I
Arno Kamminga I © ANP
KATWIJK - Zwemmer Arno Kamminga heeft in Boedapest net naast de wereldtitel op de 100 meter schoolslag gegrepen. De 26-jarige Katwijker tikte in de finale als tweede aan, achter Nicolò Martinenghi. De Italiaan volgt de afwezige Brit Adam Peaty (voetblessure) op als wereldkampioen.
Martinenghi pakte het goud in 58,26, Kamminga tikte als tweede aan in 58,62. De Katwijkse schoolslagspecialist veroverde vorig jaar bij de Olympische Spelen van Tokio zilver op zowel de 100 als 200 meter.
In Japan eindigde Kamminga achter Peaty, die naast zijn wereldtitels ook goud op de Olympische Spelen won. Door de afwezigheid van de Brit leken de kansen voor Kamminga dit jaar op het WK nog groter. Kamminga hoopte na Marcel Wouda in 1998 als tweede Nederlandse zwemmer wereldkampioen te worden op de langebaan, maar hij moest in zijn eerste WK-finale in het 50 meterbad genoegen nemen met de tweede plaats.

Close contact

Kamminga vertelde na zijn race bij de NOS dat hij 's ochtends te horen had gekregen dat hij een zogeheten close contact is van iemand die positief heeft getest op het coronavirus. 'Dat was een beetje raar, daardoor werd ik vanochtend niet al te lekker wakker. Het vreet toch wat energie. Maar ik ga met zilver naar huis, mijn eerste WK-medaille. Ik ben heel hard aan het werk om heel lang aan de top te staan. Daarvoor moet je investeren, dat hebben we dit seizoen gedaan. Daar komt nu een zilveren plak uit, daar ben ik heel tevreden mee. Ik ga nu hard doorwerken om in de toekomst goud te pakken.'
Bij de WK kortebaan van eind vorig jaar in Abu Dhabi werd de schoolslagspecialist vierde op de 100 meter en tweede op de 200 meter. Bij de vorige WK in het 50-meterbad, drie jaar geleden in Zuid-Korea, bleef Kamminga steken in de halve finales van de 100 school. Peaty pakte toen het goud. De Nederlander maakte sindsdien grote stappen en toonde vorig jaar op de Spelen aan dat hij de schier ongenaakbare Peaty inmiddels kan uitdagen op de schoolslag.

Altijd afwachten hoe iedereen er voor staat

'Nu Peaty er niet is, ligt het open. Maar de anderen zijn ook wakker', zei Kamminga na het zilver in Boedapest. 'In zo'n seizoen na de Spelen is het altijd maar afwachten hoe iedereen er voor staat.'