Groenendijk verlengt contract in Turkije: 'De puzzel is hier echt in elkaar gevallen'

Fons Groenendijk heeft zijn contract bij Antalyaspor met één jaar verlengd
Fons Groenendijk heeft zijn contract bij Antalyaspor met één jaar verlengd © ANP
LEIDEN - Leidenaar Alfons Groenendijk heeft zijn aflopende contract bij Antalayspor uit Turkije met één jaar verlengd. Zodoende ligt de trainer tot medio 2023 vast. De 'hoofdcoach' van de Süper Lig-club verbaasde afgelopen seizoen vriend en vijand door van een achttiende plaats op te klimmen naar de zevende plek in de eindklassering.
Lange tijd zag het ernaar uit dat de blik bij Antalayspor vooral op het voorkomen van degradatie gericht zou zijn, totdat Nuri Sahin met Groenendijk anders ging spelen en de ploeg begon te draaien. Er werd een unieke reeks neergezet: vanaf begin januari bleef de ploeg zestien wedstrijden op rij ongeslagen, waardoor er ineens gedroomd mocht worden van Europees voetbal. Uiteindelijk eindigde de ploeg op vijf punten achterstand van de vierde plaats, die in Turkije recht geeft op het spelen van Conference League-voetbal.
'Ik ga volgende week weer terug', zegt Groenendijk. De afgelopen weken vierde de Leidenaar vakantie in eigen land en zocht hij zijn familie en vrienden weer op. 'Ik heb voor één jaar verlengd. Het was een heel mooi seizoen, waarin we het afgelopen half jaar geen competitiewedstrijd meer hebben verloren. Het is echt een unieke prestatie bij deze club. Dat zijn ook dingen die je als trainer niet vaak meemaakt: de puzzel is echt in elkaar gevallen. We hebben een puntenrecord gehaald, nadat we van heel ver kwamen.'

'Ik hoefde er niet lang over na te denken'

Samen met oud-voetballer Sahin (onder meer Feyenoord en Real Madrid) is de coach 'gezamenlijk' hoofdtrainer. 'We kunnen veel van elkaar leren, daar ben je nooit te oud voor. Er is best wel een hoop gebeurd, doelt Groenendijk op de penibele situatie in januari. 'Als je er dan zo uitkomt met elkaar is dat een goede basis om verder te gaan. Ik hoefde er niet lang over na te denken.'
Toch zijn de verwachtingen voor volgend seizoen dankzij de resultaten hooggespannen. De trainer waakt voor te veel optimisme. 'Het gaat lastig worden om het beter te doen, dat is de uitdaging. Veel jongens hebben zich in de belangstelling gespeeld bij grotere clubs. Dat is de andere kant van de medaille. Spelers staan op de kaart, die wellicht worden weggehaald. Daar moeten we alert op zijn. Daar kijken we naar voor volgend seizoen', aldus Groenendijk.