Taco van der Hoorn grijpt net naast etappewinst: 'Misschien krijg ik deze kans nooit meer'

Taco van der Hoorn na de verloren etappe in de Tour de France
Taco van der Hoorn na de verloren etappe in de Tour de France © ANP
DE ZILK - Taco van der Hoorn gooide er direct na de finish van de vijfde etappe van de Tour de France een behoorlijk aantal krachttermen uit. De wielrenner uit De Zilk leek naar de winst te rijden in de kasseienrit, maar de Australiër Simon Clarke passeerde hem vlak voor de finish.
'Ik hield me koest toen Neilson Powless als eerste aanging, omdat ik wist dat ik niet de snelste was in de eindsprint. Edvald Boasson Hagen ging vervolgens ook te vroeg en eigenlijk zat ik toen perfect in positie. Dit is 'm, dacht ik', analyseerde Van der Hoorn, renner van de Belgische ploeg Intermarché-Wanty-Gobert, na de finish zijn eigen race tegenover de verzamelde media.
Van der Hoorn maakte deel uit van een groepje vluchters dat al vroeg in de etappe op avontuur ging. Ondanks de kasseistroken bleef de groep wielrenners vooruit rijden en sprintte in Arenberg Porte du Hainaut om de etappewinst. 'Het was waarschijnlijk toch net te ver. Ik had denk ik toch nog iets langer moeten wachten', reageert Van der Hoorn nadat hij tweede werd in de eindsprint. 'Maar ik heb er niks aan. Het verschil tussen winst en tweede is zo groot. Het is gewoon klote, ik was er zo dichtbij. Misschien krijg ik deze kans nooit meer', aldus Van der Hoorn.

'Dit doet pijn'

Van der Hoorn had voor de Tour wat etappes aangestreept waarin hij zichzelf kansen toedichtte, maar de vijfde rit door het noorden van Frankrijk met de gevreesde kasseistroken stond bovenaan. 'Dit was het grootste plan, dus ik denk dat iedereen zich kan voorstellen dat dit pijn doet. Ik zat perfect en ik gooide mijn fiets ook goed naar voren over de streep, maar Clarke kwam net te hard voorbij. Heel even dacht ik nog dat ik toch had gewonnen, maar niet dus.'
De renner uit De Zilk vond het lastig om te erkennen, maar hij gunde Clarke wel de zege. 'Ik kan het goed met hem vinden, we hebben vaker samengewerkt in een ontsnapping en hij rijdt er altijd voor.'
Taco van der Hoorn (28) won in 2021 de derde etappe van de Giro d'Italia en een etappe in de Benelux Tour. Ook de Omloop van het Houtland schreef hij op zijn naam. Bij de Antwerp Port Epic eindigde hij al drie keer op het podium.