Wind belangrijke afwezige tijdens WK zeilen

Een Turkse deelnemer aan het WK zeilen voor jeugd
Een Turkse deelnemer aan het WK zeilen voor jeugd © World Sailing
DEN HAAG - Een paar kilometer buiten de Haagse kust zijn de vlaggen te zien van België, Kaaimaneilanden en Trinidad en Tobago. Ze prijken op de boten die worden bestuurd door een bont gezelschap aan internationale zeiltalenten. De jonge waterratten doen mee aan het jeugd-WK dat deze week op Scheveningen plaatsvindt. Alleen een ding ontbreekt nog voordat ze het tegen elkaar kunnen opnemen: wind.
Geduldig word je er wel van', lacht toernooivoorzitter Dorian van Rijsselberghe nadat de start van de ILCA’s weer eens werd uitgesteld vanwege een gebrek aan wind. In die zeilklasse zou er dinsdag uiteindelijk geen wedstrijd plaatsvinden. 'Gelukkig deed ik altijd mee in een klasse die later op de dag mocht starten', zegt Van Rijsselberghe. 'Dan hoefde je niet de hele dag op het water te zitten.'
Toernooidirecteur Dorian van Rijsselbergen neemt een video met een deelnemer op
Toernooidirecteur Dorian van Rijsselbergen neemt een video met een deelnemer op © World Sailing
Het is wachten op het befaamde Scheveningen-weer. Een term die door olympisch kampioen Kiran Badloe wordt gebruikt als er door de wind en stromingen een spectaculaire race plaatsvindt. Die wedstrijden waren er deze dag niet te zien voor de Scheveningse kust. Een paar zeildisciplines konden racen, de rest ging wel met de boot of plank de zee op, maar meer dan dobberen werd er niet gedaan.

Chips en de Scheveningse Pier

Een zeiler uit de Bahamas maakte van de nood een deugd en keek uit op de Pier en het Kurhaus terwijl hij een zak chips leeg at. Deelnemers van de Amerikaanse Maagdeneilanden, Fiji en Engeland praatten met elkaar over een race die een dag eerder plaatsvond. Het drietal zal, net als de andere deelnemers, elkaar de komende jaren vaker tegenkomen. De kampioenen van morgen, varen vandaag voor de Haagse kust.
De wedstrijden vinden plaats voor de Haagse kust
De wedstrijden vinden plaats voor de Haagse kust © World Sailing
'Dit zijn de sporters die in de toekomst wereldkampioen worden of olympisch goud halen', zegt Van Rijsselberghe. Hij kan het weten. Zelf deed hij in een ver verleden ook mee aan het jeugd-WK. Het resulteerde uiteindelijk in de hoogste treden van de Olympische Spelen in 2012 en 2016. Tweemaal haalde hij goud.

Vriendschappen opbouwen

Toch zitten de jeugdige talenten niet lusteloos op de kade als er een wedstrijd uiteindelijk wordt afgelast. Per land is er maar één afvaardiging per discipline. Daardoor worden de zeilers haast gedwongen om met elkaar om te gaan, omdat hun landgenoten waarmee ze normaal de toernooidagen doorbrengen, niet aanwezig zijn. 'Het is de tijd om vriendschappen op te bouwen en om aartsrivalen uit te kiezen', lacht de toernooidirecteur. 'Daar gaat het ook om, dat je vriendschappen opbouwt. Je gaat elkaar de komende jaren nodig hebben.'
De coaches zitten op een boot voor de Haagse kust
De coaches zitten op een boot voor de Haagse kust © World Sailing